LILLE Office Building | LAN Architecture

• October 17, 2010

LAN won the competition organized by SAEM EURALILLE to design an office building for Sogeprom/Projectim in Lille, France. The project is located in the Block 4.1-A, the last area to build of Euralille urban developement design by OMA in 1994.

Is it possible to reaffirm the city in an architectural project?
This question, shared by our entire team, was the departure point for our search for a sensitive but daring response.

LAN Architecture

LAN LILLE BD plusMOOD 1 595x503 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building, render courtesy LAN Architecture

LAN LILLE BD plusMOOD 9 595x209 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building - Site strategies, drawing courtesy LAN Architecture

+ Project description courtesy LAN Architecture

The plot’s strategic position, at a major crossroads in an urban district, directed us towards a “multiform” architecture whose geometry could provide a specific response to problems linked to the project’s scale, geography and demands.

We realised that the building’s location enables it to articulate different urban scales, both near and far. Its verticality can act as a visual axis and marker, whilst finding a just and respectful relationship with its immediate context.

LAN LILLE BD plusMOOD 5 595x654 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building, render courtesy LAN Architecture

The purpose of this architecture is to construct a new urban space combining the private and public, the vertical and horizontal. The building’s envelope is conceived as an apparatus for the city’s constant visual reinvention.

The windows break with the modularity of office buildings, creating a more domestic image and ensuring the transition between a residential and a business district. The result is a kinetic architecture constantly changing with different viewpoints.

To increase this visual richness, the design of each façade was generated by its orientation, use and thermal considerations. This creates successions and superimpositions of glazed areas, windows on the city, and different, fixed or mobile systems of wooden cladding, enabling constant change in function of the building’s daily life.

LAN LILLE BD plusMOOD 13 595x354 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building - Detailing, drawing courtesy LAN Architecture

Materiality of the facades: networks and wood

The design of the facades and the building’s interior spaces is structured by a 1.35 metre grid composed of a U-shaped metallic element running the entire height of the building, to which the envelope’s various components are fixed.

LAN LILLE BD plusMOOD 7 595x476 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building - Isometric model view, render courtesy LAN Architecture

This vertical grid is interrupted three times by horizontal wooden bands, running around the building and ending at the acroter.

Secondary horizontal and vertical grids regulate the design of the fixed or mobile wooden elements.

We chose red wood for the cladding of the facades, using it in different configurations depending on their purpose, and alternating this with larges windows looking out over the city. Wood is used as a fixed cladding in the opaque or semi-glazed parts of the façade, but also, depending on the orientation, in the form of pivoting openwork shutters, enabling precise control of light penetration. But is also used as a fixed sunscreen.

The project’s conception provides residents and office users with a public space based on horizontality, circulation and social interaction on a human scale. Unable to build right to the plot’s limits, we opted for a form of portico, a walkway providing shelter from the weather, a lively exterior space in which passers-by and shop customers can intermingle.

LAN LILLE BD plusMOOD 12 595x394 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building - Site plan, drawing courtesy LAN Architecture

LAN LILLE BD plusMOOD 10 595x464 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building - Ground floor plan, drawing courtesy LAN Architecture

LAN LILLE BD plusMOOD 11 LILLE Office Building | LAN Architecture

LILLE Office Building - Typical floor plan, drawing courtesy LAN Architecture

+ Project credits / data

Project: LILLE Office Building
Program: Construction of an office building and retails
Location: Euralille, Block 4.1-A, Lille, France
Date: 2010
Client
: Sogeprom / Projectim
Size: 3,475 m²
Cost: € 6M excl. VAT
Timetable: 2010–13
3D Rendering: IDA+
Team: LAN Architecture
HEQ Consultant: Act Environnement
All-Trades Engineers: IOSIS

+ All images, drawings courtesy LAN Architecture

Tags: , ,

Category: Architecture, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.