C. F. Møller Architects won the Science Tower in Central Copenhagen

• November 26, 2010

The Science tower and urban park in the heart of Copenhagen is the winning proposal for the extension of the University of Copenhagen’s Panum complex designed by C. F. Møller Architects, in co-operation with Rambøll (Engineer) and SLA (Landscape), and together with the following consultants: aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson and Innova-tion Lab.

The expansion will make a significant impact in the cityscape, with a science tower which will form an identity-creating, sculptural focal point for the entire Nørre Campus. The project also includes an urban park which will benefit both the Panum building and the surrounding city.

Unique landmark for the Nørre Campus

The new Panum building will become a new, unique landmark for both the Nørre Campus and the city – a true Copenhagen tower… It must be a Danish research center with international impact – able to attract the best sci-entists in the world.

Mads Mandrup and Mads Møller, both of whom are partners in C. F. Møller Architects

C. F. Mølle Architects winning proposal for the extension of Panum 1 595x788 C. F. Møller Architects won the Science Tower in Central Copenhagen

The Science Tower and Urban Park, courtesy of C. F. Møller Architects

The new Panum complex is part of a major co-ordinated initiative by the Danish University and Property Agency and the University of Copenhagen, based on a recently published strategy to create a new, dense urban campus, the Nørre Campus, which will bring together natural sciences and health sciences. The aim is to link the university more closely with the business community and the surrounding city, and to create modern facilities and a clear identity.

C. F. Møller Architects winning proposal for the extension of Panum Illustration 06 595x396 C. F. Møller Architects won the Science Tower in Central Copenhagen

The Science Tower and Urban Park, courtesy of C. F. Møller Architects

The facade is built up in the form of a grid structure of storey-high window fields that break up the building’s large scale.

An inviting construction

One very important aspect is that that the science tower, with its location and the new forecourt on Blegdamsvej, will also enhance the profile and urban life of the entire area… It has been essential for us to create a building that will be in dialogue with the district of Nørrebro. Until now, the Panum building has had the air of a large, closed-off research institution with its back turned to the city. But now, through the new extension and its link with the existing Panum complex, we will be able to open up its inner universe of dynamic and exciting research to the outside world.

Mads Mandrup and Mads Møller, C.F. Møller partners

C. F. Møller Architects winning proposal for the extension of Panum Illustration 02 595x406 C. F. Møller Architects won the Science Tower in Central Copenhagen

The Science Tower and Urban Park, courtesy of C. F. Møller Architects

+ Architect’s statement by C. F. Møller Architects

The extension of the Panum complex has been designed with the aim of creating the best possible environment for modern research and teaching. A parallel objective has been to create a building which will stand out as an identity-creating, sculptural linchpin for the entire Panum complex and the university’s Nørre Campus (i.e. the North Campus) as a whole. The new complex is also intended to act as the generator of a positive urban development in its immediate neighbourhood and in relation to the entire city.

At sixteen storeys tall, the Science Tower will provide the complex with a unifying and dynamic focal point in a clear and readable form. But just as a tree has its root network, the tower rests upon on a series of smaller buildings which contain the common functions: the auditoriums, classrooms, canteen, show lab, conference rooms and book café. The most striking part of the root network is the extensive science plaza, which will form the new social hub of the complex. The plaza accommodates the main entrance and will serve as the main social meeting-place, linking all functions between the new and the existing Panum complex.

C. F. Møller Architects winning proposal for the extension of Panum Illustration 03 595x306 C. F. Møller Architects won the Science Tower in Central Copenhagen

The Science Tower and Urban Park, courtesy of C. F. Møller Architects

The new Panum complex will have an open and outward-looking appearance, with a transparent ground floor that will help to blur the boundaries between the building and the city. The public will also be invited to visit the top of the tower, where there will be a café, lounge and viewing points.

Between the buildings, new plazas will arise, together with internal garden spaces equipped with alcoves and seating. These will function as an extension of the study rooms and offices, but will also add new green oases to the city. A campus thoroughfare passing through the area, together with pedestrian and cycle paths, will create a vibrant urban park with intimate links to the surrounding city.

C. F. Møller Architects winning proposal for the extension of Panum Illustration 05 595x396 C. F. Møller Architects won the Science Tower in Central Copenhagen

The Science Tower and Urban Park, courtesy of C. F. Møller Architects

With its organic forms, the building expresses signal power and innovation, but is also adapted to the existing Panum complex through its colour scheme, rhythm and gravity.

The facade is built up in the form of a grid structure of storey-high window fields that break up the building’s large scale.

The project will be pioneering in energy usage, with Denmark’s most energy-efficient laboratories, in which waste energy from the ventilation system will be recycled in the overall energy balance of the building to a hitherto unprecedented degree.

C. F. Møller Architects winning proposal for the extension of Panum 04 595x332 C. F. Møller Architects won the Science Tower in Central Copenhagen

The Science Tower and Urban Park, courtesy of C. F. Møller Architects

+ Project credits / data

Project: The Science Tower and Urban Park
Location: Blegdamsvej, Copenhagen, Denmark
Client: The Danish University and Property Agency
Size: 35.000 m²
Year:  – 2014
Architect: C. F. Møller Architects | http://www.cfmoller.com
Landscape: SLA | http://www.sla.dk
Engineer: Rambøll
Collaborators: aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson, and Innovation Lab
Awards: 1st prize in international architectural competition, 2010
Illustration: Mir | http://www.mir.no

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Architecture, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.