Hospice Sondergaard | Henning Larsen architects

• November 5, 2010

Danish architectural practice Henning Larsen architects has designed the Hospice Søndergaard.

The purpose of Hospice Søndergaard was to offer terminal patients as much quality of life and dignity as possible in the concluding part of life. The physical surroundings should be dignifying and inspiring – regardless if you are a patient, nurse or relative.

Henning Larsen architects

Hospice Henning Larsen plusMOOD 1 595x263 Hospice Sondergaard | Henning Larsen architects

Hospice Søndergaard, image courtesy Henning Larsen architects

Hospice Søndergaard is the third Danish hospice designed according to Realdania’s principles for ”the good hospice”. The hospice is situated in Måløv, Ballerup, and comprises 14 individual living rooms.

Hospice Henning Larsen plusMOOD  11 595x263 Hospice Sondergaard | Henning Larsen architects

Hospice Søndergaard, image courtesy Henning Larsen architects

The building is a modern interpretation of a traditional farm where the deep niches create private, roofed terraces with a view of the adjacent lake. On the inside, the wings form two luxuriant, timbered courtyards and a varied green path appealing to all senses connects the building to the park and lake.

Hospice Henning Larsen plusMOOD  12 595x263 Hospice Sondergaard | Henning Larsen architects

Hospice Søndergaard, image courtesy Henning Larsen architects

The hospice has a clear and simple layout based on the overall functions of the building. Thus, the common areas and staff facilities are placed near the entrance to provide all rooms with the highest possible degree of privacy. Focus has been on creating a safe and homely atmosphere and all residents have the opportunity to put their personal mark on their 36 furnished square metres.

+ Project credits / data

Architect: Henning Larsen architects | http://www.henninglarsen.com/
Project: Hospice Søndergaard
Location: Måløv, Denmark
Client: Hospice Søndergård/OK-fonden
Gross floor area: 1,800 m2
Year of construction: 2009 – 2010
Type of assignment: First prize in invited competition, 2009
Photography: Leif Tuxen, Dragør Luftfoto and Thomas Buchwaldt

+ All images and description courtesy Henning Larsen architects

Tags: , ,

Category: Architecture, Healthcare

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.