Restaurant 659 | Platform for Architecture + Research

• November 3, 2010

A young American architectural studio Platform for Architecture + Research designed the Restaurant 659 located in one of LA’s boutique districts, spanning the ground floors of two adjacent retail buildings at 659 La Brea Boulevard, a new 4,800 square foot restaurant and lounge will occupy a currently vacant storefront. North of the juncture of Wilshire and La Brea, the site is in a chic dining and retail district blocks from Renzo Piano’s LACMA Museum. The design aims to reactivate the site with an urban identity that combines intensity with understatement, employing materials and light to emphasize an experiential atmosphere.

PAR R659 Exterior plusMOOD 595x370 Restaurant 659 | Platform for Architecture + Research

Restaurant 659, render courtesy Platform for Architecture + Research

PAR R659 Entry Detail plusMOOD 595x357 Restaurant 659 | Platform for Architecture + Research

Restaurant 659, render courtesy Platform for Architecture + Research

Dramatic daylight casts a shimmering aura through the large curvilinear glass facade as sunlight bounces from one interior space to the next, while at night the restaurant glows from within. Stripped back to the essentials, a new one-pour concrete floor and white curving walls washed by continuous recessed light envelop the spare and ethereal dining spaces. A series of custom-fitted dining furniture made from cast resin, wood, and aluminum will be designed, in addition to the facade and interior. The restaurant features a main dining area, private dining room, dining mezzanine, lounge, bar, two kitchens, manager’s office, and terrace dining.

PAR R659 Elevation and Wall Details plusMOOD 595x357 Restaurant 659 | Platform for Architecture + Research

Restaurant 659, drawing courtesy Platform for Architecture + Research

PAR R659 Diagrammatic Studies plusMOOD 595x357 Restaurant 659 | Platform for Architecture + Research

Restaurant 659, drawing courtesy Platform for Architecture + Research

+ Project credits / data

Project: Restaurant 659
Location: Los Angeles, California, USA
Type: Restaurant
Site Conditions: Urban Commercial Renovation
Building Area: 4,800 SF
Status: 2009 – Present
Client: Undisclosed
Major Materials: Concrete, Plaster, Structural Curved Glass
Design Intent: To reactivate the site with an urban identity that combines intensity with understatement, employing materials and light to emphasize an experiential atmosphere.
Team: Platform for Architecture + Research
Image Credits: Platform for Architecture + Research

+ All images, drawings and description courtesy Platform for Architecture + Research

Tags: , , ,

Category: Architecture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.