Rufo House | Alberto Campo Baeza

• November 12, 2010

Carlos Lozano shared with us his recent work of Rufo House which was designed by Spanish architect Alberto Campo Baeza.

+ Architect’s statement courtesy Alberto Campo Baeza

The brief was to build a house on a hilltop outside of the city of Toledo. The hill faces southwest and offers interesting views of the distant horizon, reaching the Gredos Mountains to the northeast.

The site measures 60 x 40 m and has a 10-meter slope.

Rufo House Alberto Campo Baeza lotzphoto 5 595x319 Rufo House | Alberto Campo Baeza

Rufo House by Alberto Campo Baeza, image courtesy lotzphoto

Rufo House Alberto Campo Baeza lotzphoto 3 595x396 Rufo House | Alberto Campo Baeza

Rufo House by Alberto Campo Baeza, image courtesy lotzphoto

At the highest point, we established a longitudinal podium, 6 meters wide and 3 meters high, that extends from side to side the entire length of the site. All of the house’s functions are developed inside of this long box, the length of concrete creating a long horizontal platform up high, as if it were a jetty that underlines the landscape with tremendous force.

Rufo House Alberto Campo Baeza lotzphoto 8 595x821 Rufo House | Alberto Campo Baeza

Rufo House by Alberto Campo Baeza, image courtesy lotzphoto

This long concrete box is perforated and cut into, conveniently creating objects and voids to appropriately accommodate the requested functions (courtyard + covered courtyard, kitchen, living room-dining room-hall, bedroom, courtyard + courtyard, bedroom, garage, swimming pool, bedroom, courtyard).

Rufo House Alberto Campo Baeza lotzphoto 10 595x893 Rufo House | Alberto Campo Baeza

Rufo House by Alberto Campo Baeza, image courtesy lotzphoto

In this distribution the living-dining room opens to the garden while the bedrooms face onto courtyards open to the sky and garden, affording them the necessary privacy. The stairway connecting the upper floor is situated in the area behind the living-dining room.

On top of the podium and aligned with it, a canopy with ten concrete columns with a square section support a simple flat roof, as if it were a table with ten legs. Under this roof, behind the columns, is a delicate glass box. To protect the views of the house from the back, a simple row of poplars were planted.

Once again, the theme of the Hut on top of the Cave. Once again, the theme of a tectonic Architecture over a stereotomic Architecture.

Casa Rufo Alberto Campo Baeza plusMOOD plan 595x462 Rufo House | Alberto Campo Baeza

Rufo House - Floor plans, drawing courtesy Alberto Campo Baeza

Casa Rufo Alberto Campo Baeza plusMOOD section 595x424 Rufo House | Alberto Campo Baeza

Rufo House - Section, drawing courtesy Alberto Campo Baeza

+ Project credits / data

Project: Rufo House
Architect: Alberto Campo Baeza | http://www.campobaeza.com/
Location: Toledo, USA
Photography: © Carlos Lozano / lotzphoto | http://www.lotzphoto.com/
Program: ResidentialHouse

+ All drawings courtesy Alberto Campo Baeza | Photo © lotzphoto

Tags: , , ,

Category: Architecture

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] A Casa Rufo por Alberto Campo Baeza está localizada em um terreno que mede 60 x 40 m, e tem um declive de 10 metros. No ponto mais alto, foi estabelecido um pódio longitudinal de 6 metros de largura e 3 metros de altura, que se estende de um lado para o comprimento total do local. Todas as funções da casa são desenvolvidas dentro da longa caixa. Esta caixa de concreto perfurados e cortados, convenientemente cria objetos e espaços vazios para acomodar adequadamente as funções solicitadas (pátio + pátio coberto, cozinha, sala de jantar sala, quarto, pátio + jardim, quarto, garagem, piscina, quarto, pátio). Nesta distribuição a sala de jantar se abre para o jardim, enquanto os quartos virados para os pátios a céu aberto e jardim, proporciona a privacidade necessária. A escada que liga o piso superior, está situado na área atrás da sala de jantar. No topo do pódio e alinhado com ela, uma copa com dez colunas de concreto com seção quadrada de suporte de um telhado de plano simples. Sob o mesmo teto, por trás das colunas, é uma caixa de vidro delicado. Para proteger a vista da casa na parte de trás, uma fila de choupos foram .. Mais [...]