The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

• November 28, 2010

London-based studio Tamir Addadi Architecture recently has completed the extension and alterations to a private house.

The main aim of the project was to create a sense of unity between the back garden and the house, allowing nature to play a significant part in the daily activities of the family.

Tamir Addadi plusMOOD site2 595x446 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

BEFORE, image courtesy Tamir Addadi Architecture

The site of the project is a Victorian house located in a conservation area. Originally, the presence of the back garden in the house was minimal. View of the garden was limited, and the sole access to it was through a utility room located between the basement and the ground floors.

Tamir Addadi plusMOOD 6 595x396 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

AFTER (Backyard gardern), image courtesy Tamir Addadi Architecture

The back garden was excavated and the basement floor extended into it, to accommodate a new lounge. Particular aspects of the design aim to achieve a sense of merging of the garden and the inner space:

Tamir Addadi plusMOOD sketch York stone floor 595x445 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

CONCEPTUAL SKETCH, drawing courtesy Tamir Addadi Architecture

The stone floor of the garden extends into the lounge, and forms its low wall. It creates the effect of a large stone box that slightly enters the house. This ‘box’ is identical in shape and size to the one forming the higher level of the garden.

Tamir Addadi plusMOOD 1 595x399 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

Image courtesy Tamir Addadi Architecture

The furniture in the lounge was also designed as an extension of the garden: the wooden bar table continues the garden’s floor level, and the horizontal storage unit forms an additional level between the garden and the basement floor.

Tamir Addadi plusMOOD 2 595x401 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

Image courtesy Tamir Addadi Architecture

Tamir Addadi plusMOOD 9 595x396 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

Image courtesy Tamir Addadi Architecture

Timber shading for the ceiling of the lounge brings in natural light moderately, creating a sense of gradual transition from the light of the garden through to the inner space. It also provides privacy at night.

The climber plants on the walls of the garden will, when grown, surround the extension. As a result of these actions, the lounge becomes a sort of transitional space, combining qualities of indoors and outdoors.

Tamir Addadi plusMOOD 12 595x396 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

Image courtesy Tamir Addadi Architecture

Originally, the basement floor consisted solely of a kitchen and a dining room. One of our aims was to convert this floor into a multi-use area. The new lounge was designed as a space in which the family can have guests, work, watch films, eat, and where the children can play. A new bathroom and a utility area were added to this floor, as well as a new separate entrance from street level.

As part of the project we also designed a new terrace, facing the back garden, on the floor above, and made several changes to the layout of the upper floors according to the client’s needs.

Work included the design of bespoke carpentry units, kitchen, landscape design and project management.

Tamir Addadi plusMOOD plans all 595x420 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

FLOOR PLANS + SECTION (LEFT-BEFORE + RIGHT-AFTER), drawing courtesy Tamir Addadi Architecture

Tamir Addadi plusMOOD proposed plan and section 595x417 The Extension and Alterations of a Private House | Tamir Addadi Architecture

BASEMENT FLOOR PLAN + SECTION, drawing courtesy Tamir Addadi Architecture

+ Project credits / data

Design: Tamir Addadi, Raphael Cohen | http://www.tamiraddadi.com
Photography and sketches: Tamir Addadi
General contractor: Clean Living
Carpentry at the extension: Folde
Structural engineer: HPS
Garden: Joan Scanlon

+ All images, drawings and description courtesy Tamir Addadi Architecture

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.