Show-room in Champs-Elysées | Pascal Grasso Architectures

• January 12, 2011

Pascal Grasso Architectures recently has completed the Show-room for Stella K in Champs-Elysées.

The origin of the project consists therefore in the transformation of these long corridors in a functional and atypical space, the strain of the place becoming its strength.

Pascal Grasso Architectures

+ Project description by Pascal Grasso

The company Stella K, specialized in the design and distribution of prêt-à-porter, occupies two floors in Avenue des Champs-Elysees. It calls upon the skills of Pascal Grasso Architectures to assist in the project realization.

The issue is simple: to turn these levels into office space and showroom for its clients. A major constraint remains unsolved. How to take advantage of the two corridors that are more than 35m (115 ft) each, leading to the main spaces? The origin of the project consists therefore in the transformation of these long corridors in a functional and atypical space, the strain of the place becoming its strength.

Champs Elysees Pascal Grasso plusMOOD 1 595x680 Show room in Champs Elysées | Pascal Grasso Architectures

Show-room in Champs-Elysées, image courtesy Pascal Grasso Architectures

These corridors, being originally simple passages, become the display area, the showroom itself. Its use allows to display clothing and other fashion accessories.

This new feature is made possible by the clamping of random volumes made of gray lacquered MDF. These volumes are like pieces of the wall that have been extruded.

Champs Elysees Pascal Grasso plusMOOD 9 595x386 Show room in Champs Elysées | Pascal Grasso Architectures

Show-room in Champs-Elysées - Pattern diagram, drawing courtesy Pascal Grasso Architectures

The rhythm, created by the volumes, increases along the showroom before fading gradually to the office. The effect boosting the space.

Champs Elysees Pascal Grasso plusMOOD 7 595x589 Show room in Champs Elysées | Pascal Grasso Architectures

Show-room in Champs-Elysées, image courtesy Pascal Grasso Architectures

Another strong element structures and animates this place. This is a main piece of furniture, passing by through the place, which is separating the public space of the exhibition from the space for private offices and storage.

Its way begins from over the reception, allowing the necessary porosity to host clients. Then it gets denser in order to make the offices more intimate. This piece of furniture is made out of racks that allow the storage of supplies. It ends in the assembly hall and takes on the functions of exhibition and storage.

Champs Elysees Pascal Grasso plusMOOD 3 595x440 Show room in Champs Elysées | Pascal Grasso Architectures

Show-room in Champs-Elysées, image courtesy Pascal Grasso Architectures

To complete the dynamics of the space, a subtle play of light is set up for both levels. At the first level the suspensions form falling tears from the ceiling. They create plays of light reflecting from more or less bright surfaces. The organic appearance is in contrast with the geometry of the installation.

Upstairs, the strips of fluorescent tube boost the effect of perspective created by the length of the showroom. They reinforce the geometric rigor of the space.

Champs Elysees Pascal Grasso plusMOOD 10 595x488 Show room in Champs Elysées | Pascal Grasso Architectures

Show-room in Champs-Elysées - Sectional perspective, drawing courtesy Pascal Grasso Architectures

Champs Elysees Pascal Grasso plusMOOD 11 595x329 Show room in Champs Elysées | Pascal Grasso Architectures

Show-room in Champs-Elysées - Sectional perspective, drawing courtesy Pascal Grasso Architectures

Geometry, by its (overwhelming) presence, transforms the space, blurring the bench-marks. The scale of the place becomes difficult to grasp. The intervention is seen as a series of spatial devices provoking disorder, disruption of the senses, a reaction which changes the perception and feeling. Geometric abstraction is enhanced by the lighting, which makes this negative space into an immaterial space.

Champs Elysees Pascal Grasso plusMOOD 6 595x661 Show room in Champs Elysées | Pascal Grasso Architectures

Show-room in Champs-Elysées, image courtesy Pascal Grasso Architectures

+ Project credits / data

Program: Designing a duplex showroom
Location: 34, Avenue des Champs-Elysées, Paris 8e, France
Architect: Pascal Grasso Architectures | http://www.pascalgrasso.com/
Client: Stella K
Completion: 2011
Photographer: Nicolas Dorval-Bory
Assistants: Damien Descamps – Juliano Bottari
General Contractor: Bane-Déco
Carpenter: Art et confort

+ All images and drawings courtesy of Pascal Grasso | Photo by Nicolas Dorval-Bory

Tags: , , , , ,

Category: Furniture, Interior