VC1 | Tisselli studio architetti

• January 26, 2011

VC1 is the latest completed residential project by Italian architectural practice Tisselli studio architetti. It is designed to accommodate 1 level of basement car park, 8 apartments in first 2 floors and a garret apartment.

Beyond a mere functional description of the intervention, action focus is still the wish to reinstate the architectural quality to the directional vertexes of the building intervention, refusing the homologation to the reassuring and anonymous morphology of the surrounding buildings.

Tisselli studio architetti

+ Description by Tisselli studio architetti

The architecture doesn’t limit itself to the planning fit but it ends with the realization of the work, and this happens not necessarily before facing the Administrations and the corporations standing around the building trial. The complexity of the relationships and the compromises that there can be at the beginning of an architectural production cannot however justify shortage of the planning commitment and/or the total subjugation to the businessmen and buyers requests: the system that goes from the planning to the realization of the work is always a “social action”, it is shared, and in there the responsibility of the architecture must be recognized, to all the levels and in every context.

In this case, the project counted the realization of a building to residential destination inside a lot not built and not reached by public services like roads, illumination, sewerages, etc…

tisselli studio architetti cesena vc1 plusMOOD 02 595x395 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1, image courtesy Tisselli studio architetti

There is an area of considerable dimensions to manage; inside this area it has been necessary to organize, laying down the Public Administration, the whole public works system that would have been then a service to the building: the access road to the building races along two sides of the quadrangular perimeter of the lot, conducting the cars to the area predisposed to open parking lot, and an ample green zone faces the residences. Everything is also in the service of a building with parking lot at the basement and that it develops out on three levels on earth: eight apartments fairly divided in the first two floors and only one apartment with garret of pertinence.

tisselli studio architetti cesena vc1 plusMOOD 08 595x395 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1, image courtesy Tisselli studio architetti

Beyond a mere functional description of the intervention, action focus is still the wish to reinstate the architectural quality to the directional vertexes of the building intervention, refusing the homologation to the reassuring and anonymous morphology of the surrounding buildings.

The classical and consolidate residential functions can be found in a “box” which does not refuse the archetype of the parallelepiped volume, but even in the tension of the planning search it “lives” and rotates along a parallel axle to the ground almost lifting from earth the look of its more representative face.

tisselli studio architetti cesena vc1 plusMOOD 07 595x395 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1, image courtesy Tisselli studio architetti

Cleanliness and compactness of the prospects are the aims always pursued and happily reached through the use of a simple and direct language, particularly evident in the formulation of the principal prospects: ample balconies extend themselves along the front whole length, but an single graphic sign coordinates the complexity of the system-prospect of the openings, synthesizing the single elements in an unique dominant motive, in the identification profile of the whole architectural body.

tisselli studio architetti cesena vc1 plusMOOD 06 595x395 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1, image courtesy Tisselli studio architetti

The graphic element which the management of the prospects has been submitted to never makes the great rotated box less clear: the two-colour process of the plasters makes the white of the wrap jumping on the grey one of the behind surfaces, letting the intervention morphology underline the guidelines.

tisselli studio cesena vc1 floor plan 01 plusMOOD 595x595 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1 - Level 1 floor plan, drawing courtesy Tisselli studio architetti

tisselli studio cesena vc1 floor plan 02 plusMOOD 595x595 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1 - Level 2 floor plan, drawing courtesy Tisselli studio architetti

tisselli studio cesena vc1 floor plan 03 plusMOOD 595x595 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1 - Level 3 floor plan, drawing courtesy Tisselli studio architetti

tisselli studio cesena vc1 front west plusMOOD 595x595 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1 - West elevation, drawing courtesy Tisselli studio architettidrawing

tisselli studio cesena vc1 section cross1 plusMOOD 595x595 VC1 | Tisselli studio architetti

VC1 - Cross section 1, drawing courtesy Tisselli studio architettidrawing

+ Project credits / data

Project: VC1
Architect: Tisselli studio architetti | http://www.tissellistudio.com/ | Filippo Tisselli, Cinzia Mondello, Filippo Tombaccini
Location: Cesena, Italy
District: Forlì-Cesena
Use: Residential
Design year: 2005
Completion year: 2008

Site area: 3492 m2
Bldg. area: 827 m2
Gross floor area: 661 m2
Bldg. coverage ratio:30 %
Gross floor ratio: 21%
Max. height: 13 m
Parking lot: 9 boxes+7 ext cars
Bldg. scale: 4 stories above ground,  1 story below ground
Structure: Reinforced concrete
Exterior finish: Plasterwork, wooden frames, drywall false ceiling, draining wooden floor

+ About Tisselli studio architetti
tisselli studio architetti 595x270 VC1 | Tisselli studio architetti

Partners/Designers of Tisselli studio architetti, courtesy Tisselli studio architetti

Tisselli studio architetti was founded in Cesena in 1998 by architect Filippo Tisselli (1967). Architect Cinzia Mondello (1969) joined in 2001 and architect Flavia Benigni (1979) began collaborating with the studio in 2007.

The studio specializes mainly in residential architecture and interior design and has been international recognized for its work. The biggest advantage of a small studio includes the opportunity to be personally involved in all stages of the building process, from the design concept, through construction, to completion.

Tisselli studio architetti is committed to contemporary architecture, applying professional experience and an eye for detail to every project.

+ All images and drawings courtesy Tisselli studio architetti

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Residential, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.