Bikyoshoki \ Jae Kyung Kim of Counter-Design

• February 14, 2011

In Seoul, Bikyoshoki is a 4 story mixe-used building designed by Jae K. Kim of Counter-Design (Architecture CODE) to accommodate a bar, café and apartment.

The goal of this project is to make people to have a similar experience to climbing a small mountain through their movement in relation to architectural form and space.

Jae K. Kim, founder of Counter-Design

Bikyoshoki Counter Design plusMOOD 2 595x771 Bikyoshoki \ Jae Kyung Kim of Counter Design

Bikyoshoki, image courtesy Counter-Design

Bikyoshoki Counter Design plusMOOD axo 595x483 Bikyoshoki \ Jae Kyung Kim of Counter Design

Bikyoshoki - Sectional axo, drawing courtesy Counter-Design

+ Project description by Jae K. Kim

Experiential Dynamics of Human Movement

The project is a four-story multi-functional building with commercial programs and rooftop housing, a common building prototype in Seoul. The program includes a bar in the basement, a café on the first, second, and third floors, and rooftop housing which can be transformed to expand the café if needed.

Bikyoshoki Counter Design plusMOOD 9 595x794 Bikyoshoki \ Jae Kyung Kim of Counter Design

Bikyoshoki, image courtesy Counter-Design

The goal of this project is to make people to have a similar experience to climbing a small mountain through their movement in relation to architectural form and space. In this way, the project creates a domestic journey in the small scale building of a highly dense urban area. Through internal and external stair ways, bridges, corridors, and a rooftop deck, people can experience the inside and the outside continuously and perceive a framed view through an opening. Furthermore, people from the public realm– the street– can have visual interconnection between the inside and outside of the building through openings, balconies, and the external staircase which project internal programs and movements to the outside.

Bikyoshoki Counter Design plusMOOD 4 595x556 Bikyoshoki \ Jae Kyung Kim of Counter Design

Bikyoshoki, image courtesy Counter-Design

Entering the first hall from the street, one confronts the roughness of the concrete in the circulation space, which is more emotional with natural light through an aperture. On the contrary, inside the building, in the café, there is a distinct atmosphere with white painted walls from the circulation space with the concrete. In addition, spatial contrast between the austere circulation space and the open spaces of the café, having a higher ceiling, provide totally different experience to people in terms of materiality as well as the perception of space. Finally, a roof-top deck, the destination of a journey, has a broad open view to the urban landscape.

Bikyoshoki Counter Design plusMOOD floor plan 595x190 Bikyoshoki \ Jae Kyung Kim of Counter Design

Bikyoshoki - Floor plans, drawing courtesy Counter-Design

Bikyoshoki Counter Design plusMOOD spatial diversity 595x366 Bikyoshoki \ Jae Kyung Kim of Counter Design

Bikyoshoki - Spatial diversity diagram, drawing courtesy Counter-Design

+ Project credits / data

Project: Bikyoshoki, a commercial building in Seoul.
Typology: Mixed Use
Design: Jae K. Kim |  Counter-Design | Architecture CODEhttp://www.counter-design.com
Location: Seoul, Korea

+ All images and drawings courtesy Counter-Design

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Selected

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] O programa inclui um bar no porão, um café no térreo que também ocupa o segundo e terceiro piso, e o último andar da habitação que pode ser transformado para expandir o café, se necessário…………………………………………………. Mais [...]

  2. [...] This post was mentioned on Twitter by Nicholas Patten, gdesignforum. gdesignforum said: RT @nicholaspatten: Bikyoshoki. http://bit.ly/e3OyAw [...]