LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

• February 28, 2011

German architectural firm Pysall Ruge Architekten has designed the office building and health centre - LTD 1 located in Lübeckertordamm, Hamburg, Germany.

The office building’s configuration, composed of four boomerang-shaped elements laid over each other, creates a representative entrance situation, an interior courtyard, and a transitional space to the residential courtyard in the rear. As a result of this building form, every office has direct sunlight and an unobstructed view.

Pysall Ruge Architekten

+ Project description by Pysall Ruge Architekten

In the context of the revitalising of the St. Georg district of Hamburg, an urban plot of 120 dwelling units and an office building has been realised on a site next to Hamburg St. Georg hospital.

LTD 1 Pysall Ruge Jens Willebrand plusMOOD LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

LTD 1, image © Jens Willebrand

The design extends the historic urban structure of the hospital to the housing units, and conceives the office building as a solitary form. The spatial composition of these buildings generates a green courtyard for the residential blocks, an urban place facing a new high-rise to the east, and a raised plaza on the west, as well as a semi-enclosed interior court in the new administrative building. The goal was to achieve appropriately differentiated urban spaces and building appearances, a high quality of life, protection from noise, and an optimal penetration of daylight in both the residential and office buildings. The green space in the interior of the block thus benefits the offices and the dwellings in equal measure.

LTD 1 Pysall Ruge plusMOOD idea LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

LTD 1 - Massing idea, drawing Pysall Ruge Architekten

LTD 1 Pysall Ruge plusMOOD Sun Exposure View LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

LTD 1 - Sun Exposure & View diagram, drawing courtesy Pysall Ruge Architekten

The office building’s configuration, composed of four boomerang-shaped elements laid over each other, creates a representative entrance situation, an interior courtyard, and a transitional space to the residential courtyard in the rear. As a result of this building form, every office has direct sunlight and an unobstructed view.

The fully room-high façade elements alternate in a relief, staggered motif: a tilting and swing-opening door with a glass weather and sound protection panel in front of it, a highly insulated sandwich panel, and a sheet of fixed glazing. The asymmetric façade assembly, running vertically over the three storeys of one wing form in one direction, and in the opposite direction on the wing form above it, emphasises the building’s concept and provides an ever-changing show of reflected sunlight over the course of the day.

LTD 1 Pysall Ruge Jens Willebrand plusMOOD 1 LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

LTD 1, image © Jens Willebrand

For the office building, ecologically unobjectionable materials are used throughout. The new building is a condensed form, and its surface area is optimised. Two service and sanitary cores lie inside and allow flexible use and simple adjustments to future requirements of the users. The building’s materials possess the “Blue Angel” certification and are thus ecologically friendly. An innovatively staggered, highly insulating external glass skin, a naturally ventilated double façade, low energy heating and concrete core cooling, as well as an energy-optimised lighting concept reduce the primary energy requirements.

The building has received the gold certification for sustainable architecture from the German Sustainable Building Council (DGNB).

The seal of approval of the DGNB is a system of certification created by the German Sustainable  Building  Council together with the Federal Ministry of Transport, Building and Urban Development. The rating system consists of 61 criteria which evaluate the whole life cycle of a building project with regard to sustainability.

LTD 1 Pysall Ruge Jens Willebrand plusMOOD 13 LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

LTD 1, image © Jens Willebrand

The rating system goes far beyond the ecological standards of a simple ”green building”. With its spe-cific qualities it responds to all aspects of sustainable building: to its ecological, economic, functional and technical objectives, as well as demonstrating sustainability in the final execution process.

Hamburg – about to become the “European Green Capital 2011″ – now got the first office building with the highest seal of approval for sustainable architecture.

LTD 1 Pysall Ruge plusMOOD Groundfloor LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

LTD 1 - Ground floor plan, drawing courtesy Pysall Ruge Architekten

LTD 1 Pysall Ruge plusMOOD 1st 6st Floorplan LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

LTD 1 - 1st - 6th floor plan, drawing courtesy Pysall Ruge Architekten

+ Project credits / data

Project: LTD 1
Location: Lübeckertordamm 1 – 3, 20099 Hamburg, Germany
Size GFA: 26.643 sqm, offices 12.574 sqm, health centre wing A 3.669 sqm, retail area ground floor 3.241 sqm, basement 7.159 sqm
Building cost: € 22 Mio. according to DIN 276 – 300/400
Certification: DGNB Gold-Certification, Seal of approval for sustainable architecture, 2010
Duration: competition 1st price 2003, completion 2007, fit-out 2008, certification 2010
Typology: Office building & health centre

Client: L.T.D. Lübeckertordamm Entwicklungs-GmbH
Architect: Pysall . Ruge Architekten | Justus Pysall, Peter Ruge | http://www.pysall-ruge.de
Staff members: Nicole Kubath, Jan-Michael Strauch, George, Bradburn, Tobias Ahlers, Matthias Matschewski, Bartlomiej, Kisielewski, Maha Alusi, Yolanda Yuste, Philipp von Matt
Structural Engineering: Lichtenau Himburg Tebarth Bauingenieure GmbH, Berlin
Mechanical & Electrical: Reese Beratende Ingenieure VDI, Hamburg
DGNB-Auditor: Intep, Integrale Planung GmbH, München
Photographer: Jens Willebrand Photographie | http://www.willebrand.com/

Brief: Office building and retail area for tenants related to health care | reception area | office areas with open zones | multi-purpose | offices | individual offices | health centre | retail area | under-ground car parking
Scope of services: Competition design, establishing the basis of the project, pre-liminary design, final design, approval documents, execution documents, participation in tendering and contract award as well as artistic site supervision. ( HOAI phase 1, 2, 3, 4, 5 as well as parts of phase 6, 7 and 8 )

+ All drawings courtesy Pysall Ruge Architekten | Photo © Jens Willebrand
+ Similar projects featured on +MOOD
GROUPE SCOLAIRE TVK plusMOOD 5 160x160 LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

Groupe Scolaire Trévelo & Viger-Kohler architectes (TVK)

SUTD UNStudio plusMOOD 02 595x464 LTD 1 | Pysall Ruge Architekten

Singapore University of Technology and Design | UNStudio

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Healthcare, Office, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.