SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

• February 8, 2011

French-Norwegian team AWP + Atelier Oslo has won the SANDNES / LANTERN international competition. It was opened on the occasion of Stavanger (NO) being european capital of culture, and further nominated for the Mies Van der Rohe prize.

The Lantern proposal displays an open roof of such dimension that it becomes the symbol of this binary city. This roof is the motive of a house shell: a symbol of the old city upscaled to the new city’s dimensions, dealing with the Norwegian wood ancient architecture motives to design a contemporary object.

AWP + Atelier Oslo

SANDNES LANTERN AWP AtelierOslo plusMOOD 11 595x841 SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

SANDNES / LANTERN, image courtesy AWP + Atelier Oslo

+ Project description by AWP + AtelierOslo

1. PREVIOUS STATE

The second fastest developing city in Norway, Sandnes, lacked a defined identity an appropriate, recognizable image of its urbanity. The city is strongly affected by its railroad tracks splitting it in two poles, both in terms of architectural dimensions and typologies and in terms of social uses.

The historical part up hill is denser and conveys the values of domestic life: small wooden houses and small shops. The modern extension of the city towards the harbour has a wider scale and is more open though less welcoming. The issue of scale is the heart of our proposal for the historical part on the « amphi » location in Langgata, the main pedestrian road. The square’s relatively narrow dimensions were not up to the symbolic needs of this unique space, and the wish to reinforce its importance for the city’s attractivity. The starting point would be a redefinition of what public space is about: the collective spirit. We believed the people of Sandnes deserved a strong, clear but also delicate image of their urban reality: homely but looking at the future.

SANDNES LANTERN AWP AtelierOslo plusMOOD diagram 595x285 SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

SANDNES / LANTERN - Diagram, drawing courtesy AWP + Atelier Oslo

2. AIM OF THE INTERVENTION

When Sandnes and Stavanger were chosen as cultural capitals of Europe 2008, the Norwegian Wood competitions were launched to promote innovative, sustainable timber architecture contributing to make the region an international display window for innovative and environmentally friendly architecture.

Sandnes asked for the design a new square and a sculptural object in wood in pedestrian Langgata aiming at revitalizing the area, and creating a place where many different activities could take place: a meeting point, markets, informal music concerts and other happenings. A place able to shelter, invite and invent more social events.

Since the site is visible from afar, it was essential to create an object that could be experienced from distance and reveal the square.

This public Lantern aimed at providing a space where to enjoy light and weather changes if nothing else takes place. And if there is always something happening, on account of the Lantern, more will happen: creativity calls for creativity.

The international competition was won by the French-Norwegian team AWP + Atelier Oslo.

The proposal used the iconographic shape of and old wooden house. By the redefinition of its traditional construction and by making it glow in the dark, a new landmark for the city was created. A new ground has been opened. The Lantern proposal displays an open roof of such dimension that it becomes the symbol of this binary city. This roof is the motive of a house shell: a symbol of the old city upscaled to the new city’s dimensions, dealing with the Norwegian wood ancient architecture motives to design a contemporary object.

SANDNES LANTERN AWP AtelierOslo plusMOOD section 595x208 SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

SANDNES / LANTERN - Sections, drawing courtesy AWP + Atelier Oslo

The Lantern is:
// a manifest for public space design : not just a decoration, but an urban strategy;
// a tree-like shaped structure creating a micro-climate, a welcoming urban micro-forest ;
// an inspiring atmosphere to sustain the existing practices and encourage new experiences.

3. DESCRIPTION OF THE INTERVENTION

SANDNES LANTERN AWP AtelierOslo plusMOOD 8 595x841 SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

SANDNES / LANTERN, image courtesy AWP + Atelier Oslo

Glass
The glass panels are mounted in an overlapping pattern, as in a traditional slate roof.
The overlap incorporates eventual movement between the panels. This allows the glass to be mounted directly onto the wooden structure, avoiding the typical steel profiles and substructure. A translucent pattern is printed on the panels, to both capture the light, and let it through to play in the wooden structure beneath. A light, abstract feeling is achieved, adding to the depth and reflection qualities of the whole.

SANDNES LANTERN AWP AtelierOslo plusMOOD 3 595x509 SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

SANDNES / LANTERN, image courtesy AWP + Atelier Oslo

Roof
As well as having an iconographical and recognizable shape, the roof provides an ever-changing experience for the daily passers by. The roof stretches out to capture the sun; light is filtered through the depth and translucency of the structure. In rainy weather rolling clouds are reflected in the glass. At night, the whole pavilion glows like a lantern.

An abstract and lightweight sensation is achieved through the uniform structure, where there is no division between primary and secondary elements.

It is a double grid made solely of 90x90mm wood members. Where needed, additional elements are added within the system. The material of the roof construction is laminated pine with steel reinforcement in the joints.

SANDNES LANTERN AWP AtelierOslo plusMOOD 2 595x419 SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

SANDNES / LANTERN, image courtesy AWP + Atelier Oslo

Columns
The roof is held up by four groups of columns, creating a flexible space, open for different interpretations and activities.

The columns are individual and sculptural, and in contrast to the simple shape of the roof, create different informal spaces. In some places the columns turn into benches when meeting the ground. The columns are withdrawn from the edge of the roof, both to be protected from the rain, but also to blur the sensation of when the users are covered or not.

With inspiration from gothic principles, the continuity of the structure is shown from the ground to the roof. The material is massive oak with steel reinforcement in the joints.

Ground
The ground has been designed as a carpet offering the base for the most varied uses. This carpet is made of different
samples of resistant concretes, based on different ways of building in this climate.

+ Project credits / data

Project: NORWEGIAN WOOD / THE LANTERN PAVILION
Address: Langgata, Sandnes, Norway
Area: 140m2 lantern / 2500 m2 public realm
Number of floors: 1
Volume: 900m3
Type of project: Public space. Pavillion in Langgata, main street of Sandnes
Planned: 2006-2008
Built: Finished in November 2008, Ground: 2010
Client: Sandnes Municipality
Architect: AWP (leading consultant) /Atelier Oslo
Structural engineer: Kristoffer Apeland AS
Credit Photo: Thomas Liu, AWP/ATELIEROSLO
Typology: Pavilion

Nominated for the Mies Van der Rohe Prize , Barcelona
Currently exhibited in New York / «Nordic Models + Common Ground»
Sandinavia House, 58 Park Avenue, NY 10016

+ About AtelierOslo
AtelierOslo SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

Image courtesy Atelier Oslo

Partners: Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu, Marius Mowe, Jonas Norsted

CV Nils Ole Bae Brandtzæg:
Born in Oslo, 1975
Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2003
Established Atelier Oslo in 2006

CV Thomas Liu:
Born in Taiwan, 1978
Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2003
Established Atelier Oslo in 2006

CV Marius Mowe:
Born in Oslo, 1973
Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2000
Established Atelier Oslo in 2006

CV Jonas Norsted:
Born in Oslo, 1973
Graduated from the Oslo School of Architecture (AHO) in 2000
Established Atelier Oslo in 2006

CV Office:
The portfolio includes projects ranging from large public projects to single family houses. The Lantern in Sandnes is the office’s first realized project. Awards and prizes: Nominated for Norsk Forms Prize for Young Designers (2008) Nominated for the European Mies van der Rohe Award (2009), with AWP. Finalist for the CCCB European prize for Urban Public Space (2010), with AWP.

+ About AWP
AWP SANDNES / LANTERN | AWP + Atelier Oslo

Image courtesy AWP

Partners: Alessandra Cianchetta, Marc Armengaud, Matthias Armengaud

Overview:
AWP is an award winning interdisciplinary office for territorial reconfiguration and design. It is based in Paris and Basel (AWP-HHF) and develops projects internationally working on a wide variety of programmes : architecture, landscape design, strategic planning, urbanism.

These projects only differ in terms of context and scale but share the same values and visions:
hospitality, beauty, an innovative confrontation between symbol and uses and a renewed relationship between architecture and landscape. Our portfolio of clients includes several european cities, metropolitan and regeneration authorities, cultural institutions and developers.

Among relevant works: the French Pavilion for the Architecture Biennale in Sao Paulo (Brazil), the Lantern pavillon in Sandnes (Norway) the sculpture park for the LAM, Museum of Modern, Contemporary and Outsider Art, Fr (France), the enlargement of a water purification plant (Evry, France 2003-12), a 230ha strategic planning project for the Praille Acacias Vernets sector (Geneva, Switzerland, 2009-ongoing, with HHF), the public realm redesign of Capodichino airport, (Naples, Italy, with RSH-P).

AWP also curates and designs exhibitions for major cultural institutions (such as the GAMC, City of Architecture and Heritage and Pavillon de l’Arsenal, Paris – Fondazione Adriano Olivetti, Rome) and write regularly books and essays.

The three partners have exhibited their work and lectured at many architectural venues in Paris, London, Milan, Rome, Barcelona, Beijing, Toronto, Belgrade, Toronto, Tianjin, Winnipeg, Geneva, Copenhagen, Oslo, Trondheim, Tirana, Lausanne, Montréal, New York and many others places.

Awards:
PSA Foundation international award for urban mobilities (2000);
Prix du Ministère de la Culture Français (French Ministry of Culture Award young best architect
NAJA (2006); Nominated for the European Mies van der Rohe Award (2009), PJU 2010 for innovative
masterplanning (French Ministry of Ecology, Energy and Sustainability).

+ All images and drawings courtesy AWP/ATELIER OSLO | Photo by Thomas Liu

Tags: , , , , , ,

Category: Installation

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. John says:

    wonderful..

  2. Amy Rose says:

    The glass panels are mounted in an overlapping pattern, as in a traditional slate roof. The overlap incorporates eventual movement between the panels. This allows the glass to be mounted directly onto the wooden structure, avoiding the typical steel profiles and substructure. A translucent pattern is printed on the panels, to both capture the light, and let it through to play in the wooden structure beneath. A light, abstract feeling is achieved, adding to the depth and reflection qualities of the whole.. How amazing is that. If you want to dramatically alter the look of a room, or the impression of a house, consider stained glass window panels. Stained glass window panels come in 3 basic types- lead channel, foil, and faux. Faux window panels are usually painted glass with fake foiling, giving the impression of stained glass without the expense. Stained glass panels are one way to enhance the beauty of your home. It will compliment the different decorations you have at home and enhance your decor. Stained glass panels play a big role in the decorative process of a building. They have creatively been used to add beauty to the comfort of people’s homes. these items are used for both doors and windows. Glass panels can be stained, decorative, or plain. You can make your home unique and customized to your own tastes using glass panels. There is so much you need to find out before installing your glass panels because the right change can really have some advantages. Glass panels can light up your whole room. A great first step to any kind of home improvement project, is doing some research with McGraw Hill’s Sweets Directory of construction products. They honestly offer a lot of useful information, and offer some really helpful CAD details that you can download from their site. They have really helped me on a lot of my home improvement projects. I highly recommend them.