Biomass Power Station | Hinton Cook Architects

• March 1, 2011

Hinton Cook Architects has designed the Biomass Power Station. The approach was taken to create an attractive building, which will sit comfortably within its surroundings, is sensitive to its Green Belt location and will act as an exemplar of architectural and environmental design.

Biomass Power Station Hinton Cook plusMOOD 1 600x450 Biomass Power Station | Hinton Cook Architects

Biomass Power Station, render courtesy Hinton Cook Architects

+ Project description by Hinton Cook Architects

THE SITE

Situated in a rural location, the site resides in a greenbelt area. The brief was for the design of a permanent continuous structure to house a biomass power generation plant.

Contextually, the site is within close proximity of a hamlet approximately 0.5miles to the south and nestled between two busy UK motorways. The site gradually slopes from North West to south east with well established belts of woodland along the southern boundary.

Taking advantage of levels, the site provided ample opportunities for a variation in massing/height and an opportunity to deliver a statement structure.

Biomass Power Station Hinton Cook plusMOOD  Site plan 600x498 Biomass Power Station | Hinton Cook Architects

Biomass Power Station - Site plan, drawing courtesy Hinton Cook Architects

THE BUILDING

Concept
The scheme has been designed to minimise the visual impact upon its surroundings by employing a complex façade system, deliberately designed to break up the visual mass of the power plant, and primarily takes inspiration from the surrounding woodland.

Due to the required scale of certain elements and the functional requirements of the power plant, it was imperative to keep the processes together, and focus on employing a continuous façade system. This aims to encase the varying processes collectively within the plant whilst successfully addressing the landscape.

The key components employed in breaking the visual mass of the building are the cladding system and the structural frame, both of which are designed to be prefabricated off-site, reducing on site demand.

Biomass Power Station Hinton Cook plusMOOD  ele 1 600x411 Biomass Power Station | Hinton Cook Architects

Biomass Power Station - Elevation 1, drawing courtesy Hinton Cook Architects

Biomass Power Station Hinton Cook plusMOOD  ele 2 600x417 Biomass Power Station | Hinton Cook Architects

Biomass Power Station - Elevation 2, drawing courtesy Hinton Cook Architects

Structure
An exposed timber lattice frame is designed to sit on the outer skin of the building and express an intricate play of formwork.

This primary structural frame is used to support the cladding system. In order to express the ‘flora and fauna’ of the woodland, the structure is left exposed in the form of an 8 meter intersecting diamond lattice representational of the woodland itself. By exposing the structure externally, the lines of the building are disrupted and hence the mass of the building is visually reduced.

The lattice form-work runs continually across all facades generating a ‘theme’ but varies in height to address the internal processes of the plant. The external frame ensures there are no spatial obstructions internally hence maximising internal area.

Certain elements of the structure contain no cladding which in turn creates the gap allowing landscape to emerge and change the viewer’s perception of the building. In the evenings the intersecting structural joints are illuminated to reflect passing traffic movements on the motorways.

The external cladding system is made up of solid, opaque and translucent diamond panels, which have been offset behind the structural lattice frame to maximise internal area allowing for clear internal spans, whilst also allowing shadows to be cast on the façade. Both solid and opaque panels are haphazardly arranged in varying shades of green, which create an interesting façade.

To further enhance this, elements of the façade have been exaggerated and extended to enhance the building’s juxtaposition with the landscape when viewed from afar. The varying shades of green and the levels of translucency, are inspired by the dappled play of light and dark in the woodland – where breaks in the leaves allow light to penetrate and areas beyond the tree line to be seen – and creates a subtle pattern.

The panel cladding system also offers the opportunity for panels in certain locations to be replaced by living panels, which further blend the building with the surrounding woodland.

To further reduce the impact of the building on the Green Belt, sedum roofs are used to blend the building in within the landscape. A flat sedum base is proposed over the structural roof. A structural timber grid over a space frame allowing clear internal spans for plant equipment is proposed. This would also be integrated to the external structural wall members to ensure a consistent theme runs across the building.

CONCLUSION

The approach taken is intended to create a landmark building, sensitive to its Green Belt location and form an exemplar of architectural and environmental design for future power plants.

+ Project credits / data

Project: Biomass Power Station
Architect: Hinton Cook Architects | http://www.hintoncook.co.uk/
Location: UK
Typology: Industry | Power station

+ All images and drawings courtesy Hinton Cook Architects

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Industry

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.