Maintenance Building in Watergraafsmeer | Karres en Brands

• March 31, 2011

For the new maintenance area at De Nieuwe Ooster Cemetery, Karres en Brandslands landschapsarchitecten designed a new maintenance building to complement an existing building.

Standing on two sides of the maintenance area, the two buildings constitute one of the spatial boundaries of the cemetery. The new building has a total floor space of 285 m2 and is used to maintain equipment, prepare tools and carry out minor technical work. It also contains garaging, storage space, a control room, and a workshop.

Maintenance Watergraafsmeer Karres en Brands 2 600x400 Maintenance Building in Watergraafsmeer | Karres en Brands

Maintenance Building in Watergraafsmeer, image courtesy Karres en Brands

Maintenance Watergraafsmeer Karres en Brands pM 600x400 Maintenance Building in Watergraafsmeer | Karres en Brands

Maintenance Building in Watergraafsmeer, image courtesy Karres en Brands

The construction combines steel with timber-framing. Like the existing building, the facade is finished in black timber. The weatherboard walls and roof are joined seamlessly at gutter level, the guttering being concealed within the timber roof area. Due to its variable gutter height and forward-leaning facade, the building is oriented towards the yard. Light enters through skylights and openings in the facade. The exterior of the building is black; the interior is finished in untreated timber.

Maintenance Watergraafsmeer Karres en Brands pM4 600x400 Maintenance Building in Watergraafsmeer | Karres en Brands

Maintenance Building in Watergraafsmeer, image courtesy Karres en Brands

Maintenance Watergraafsmeer Karres en Brands pM 3 600x400 Maintenance Building in Watergraafsmeer | Karres en Brands

Maintenance Building in Watergraafsmeer, image courtesy Karres en Brands

Maintenance Watergraafsmeer Karres en Brands pM dwg 600x422 Maintenance Building in Watergraafsmeer | Karres en Brands

Maintenance Building in Watergraafsmeer - Floor plan + elevations, drawing courtesy Karres en Brands

+ Project credit / data

Project: Maintenance building in Watergraafsmeer
Location: Watergraafsmeer, Amsterdam, The Netherlands
Total floor area: 285m2
Program: office, garaging and workshops
Budget: € 160.000,00
Design: 2005 – 2007
Construction: 2007 – 2008

Design: Karres en Brands landschapsarchitecten | http://www.karresenbrands.nl/
Design team: Sylvia Karres, Bart Brands, Monica Popczyk, Joost de Natris
Client: De Nieuwe Ooster cemetery, crematorium and garden of remembrance
Engineering: Rod’or advies

Tags: , ,

Category: Architecture, Industry

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.