Tatami Japanese Restaurant | Jassim Alshehab

• March 25, 2011

Recently completed by Jassim Alshehab, Tatami Japanese Restaurant is located in the business district “downtown Kuwait”. The design concept was derived from the integration of the “japanese tatami mats” method of planning and the industrial ambiance of the city. Thus, The seating areas, wall cladding, lighting distribution, and circulation the ratio 2:1 was kept as a guiding design principle.

Tatami Jassim Alshehab plusMOOD 4 600x399 Tatami Japanese Restaurant | Jassim Alshehab

Tatami Japanese Restaurant, image courtesy Jassim Alshehab

Tatami Jassim Alshehab plusMOOD Layout Plan 600x424 Tatami Japanese Restaurant | Jassim Alshehab

Tatami Japanese Restaurant - Layout plan, drawing courtesy Jassim Alshehab

The restaurant layout intended to utilize the building main facade for the restaurant seating and eliminate any distracting elements in that area; therefore, the sushi bar was placed on the opposite side of the facade and the kitchen was located behind it.

Tatami Jassim Alshehab plusMOOD 10 600x399 Tatami Japanese Restaurant | Jassim Alshehab

Tatami Japanese Restaurant, image courtesy Jassim Alshehab

Tatami Jassim Alshehab plusMOOD 9 600x399 Tatami Japanese Restaurant | Jassim Alshehab

Tatami Japanese Restaurant, image courtesy Jassim Alshehab

The restaurant feature a mixture of materials and textures that were intended to be subtle and harmonic to emphasize and contrast the copper pipes designed to distribute the lighting and also highlight the side seating and sushi bar to fuse an industrial vibe in the space in addition to the preserved portions of the concrete ceiling and columns which were left untreated.

Tatami Jassim Alshehab plusMOOD 1 600x399 Tatami Japanese Restaurant | Jassim Alshehab

Tatami Japanese Restaurant, image courtesy Jassim Alshehab

The exterior of the restaurant was designed to feature the color palette of the restaurant’s interior and distinguish visually separate the restaurant’s elevation and entrance from the building. Therefore a steel beam was extended between the building’s front columns at a 3m height with the lower portion of each column cladded with oxidized metal panels. In addition, planters were placed between the columns bordering an outdoor seating area from the street.

+ Project credits / data

Project: Tatami Japanese Restaurant
Arch: Jassim Alshehab
Location: Sharq, Kuwait
Project Year: 2011
Program: Interior | Restaurant

+ All images, drawing and description courtesy Jassim AlShehab

Tags: , , ,

Category: Interior

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] is a link to cool pictures of the place [...]

  2. [...] Tatami Japanese Restaurant | Jassim Alshehab Description : The restaurant layout intended to utilize the building main facade for the restaurant seating and eliminate any distracting elements in that area; therefore, the sushi bar was placed on the opposite side of the facade and the kitchen … http://plusmood.com/2011/03/ta .. [...]