The Wave in Vejle | Henning Larsen Architects

• March 17, 2011

The Wave in Vejle by Henning Larsen Architects is a new unique housing and with its sculptural and organic forms it will become the new landmark of Vejle. With the magnificent location overlooking the promenade and the bay the characteristic building both respects and challenges the potential of the area.

During the day the white waves are reflected in the sea and at night the characteristic profile will look like illuminated multi-coloured mountains. The building has 140 attractive apartments many with two-story house plans, all with a wonderful view.

Wave Henning Larsen plusMOOD 2 600x410 The Wave in Vejle | Henning Larsen Architects

The Wave in Vejle, image courtesy Henning Larsen Architects | photo by Thomas Molvig

Wave Henning Larsen plusMOOD 4 600x399 The Wave in Vejle | Henning Larsen Architects

The Wave in Vejle, image courtesy Henning Larsen Architects | photo by Thomas Molvig

Wave Henning Larsen plusMOOD 8 600x900 The Wave in Vejle | Henning Larsen Architects

The Wave in Vejle, image courtesy Henning Larsen Architects | photo by Thomas Molvig

The Wave is inspired by the characteristics of the area: the fjord, the bridge, the town and the hills. The clear and easily recognisable signature of the building connects the residential area with the sea, the landscape and the town.

Last year, the Wave in Vejle won an international LEAF Award. In 2009, the building was selected as the residential building of the year by the Danish trade magazine Byggeri and, in 2010, it won the local Vejle award.

This year, the Wave again has been awarded by one of the oldest European awards scheme in the built environment – Civic Trust award, it is the first time awarded to Danish architecture company during the last 51 years.

Wave Henning Larsen plusMOOD SECTION Longitudal 600x297 The Wave in Vejle | Henning Larsen Architects

The Wave in Vejle - Longitudal section, drawing courtesy Henning Larsen Architects

Wave Henning Larsen plusMOOD section 600x403 The Wave in Vejle | Henning Larsen Architects

The Wave in Vejle - Section, drawing courtesy Henning Larsen Architects

+ Project credits / data

Project: The Wave in Vejle
Location: Vejle, Denmark
Architect: Henning Larsen Architects | http://www.henninglarsen.com
Client: Municpality of Vejle
Gross floor area: 14,000 m2
Year of construction: 2006 – 2009
Type of assignment: First prize in invited competition
Photographer: Thomas Molvig
Typology: Residential

+ All images and drawings courtesy Henning Larsen Architects | Photo by Thomas Molvig

Tags: , , , , , , , ,

Category: Architecture, Residential, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.