Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

• March 1, 2011

Italian firm StudioArch/AgostinoMarinoni has design the Villa Aget.

Realising the problem of these space limitations, I have decided to underline this sad reality through the concept, almost figurative, of a tape that moves inside of these limits. This tape bend and fold for functional and energetic reasons forming, sometimes, a sunscreen and other times catching the right angle for the sun rays and so on.

Arch. Agostino Marinoni, StudioArch

Villa Aget StudioArch plusMOOD Concept 600x351 Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

Villa Aget - Conceptual diagram, drawing courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

+ Project description by StudioArch

General Concept
The building is a private villa built in one of the many area’s subdivisions that characterize the landscape of the Italian suburbs. In these places, through an imaginary developed over the years, anyone can buy a piece of freedom: an isolated house, free from annoying neighbours. Yet in reality, everything is translated into areas where, to maximize profits, housing are “piled up” turning what should be a space in which to be free in a very limited place where all is an illusion.

Villa Aget StudioArch plusMOOD 07 600x450 Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

Villa Aget, image courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

Realising the problem of these space limitations, I have decided to underline this sad reality through the concept, almost figurative, of a tape that moves inside of these limits. This tape bend and fold for functional and energetic reasons forming, sometimes, a sunscreen and other times catching the right angle for the sun rays and so on.

Functional distribution
The land on which the building is located is a very steep hill where the highest point is the access road to lot. At once, my project as been to avoid large movements of material that would create an unnatural landscape. The villa has been organized on three levels, whose functions are chosen according to the proper relation with the outside. On the top floor, at street level, were placed functions of living and kitchen that interact naturally with the direct access of the building and with privileged views in order this height. At the central level are placed on one side, the garage that goes against the ground to occupy areas otherwise not usable and the other facing the bedroom through with view on plains. At the lowest level, in direct relationship to the private roof garden, is located a second living area used for private parties of the owners.

Villa Aget StudioArch plusMOOD 11 595x446 Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

Villa Aget, image courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

Contextualization with the place and the local tradition
In addition to considerations on the morphology of the land, there are two ideas that we have followed for the contextualization of Villa AGET: The landscape and local building traditions.

Speaking about local architectural traditions, those that should guide the conservatives but giving questionable results, we can say that are characterized by strong and various of brick. Often this material was also used with different degrees of permeability, obtained by methods of installation that form decoration with solids and voids, to allow aeration for drying hay.

Villa Aget StudioArch plusMOOD 24 600x401 Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

Villa Aget, image courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

When it was decided to create a sunscreen for repairing the wall of the building most exposed to the sun, I have drawn on this tradition deciding to draw a brick wall without moving parts, that filters the light into a logic of building energy efficiency. Consequently, I have copied to a past methods but assuming to function elements also an aesthetic sense.

Turning to the landscape must be said that the surrounding area is called Oltrepò Pavese, famous as one of the best wine producing areas around the world. Here the landscape is marked by hilly vineyards continue without interruption. Also the Villa land was a vineyard and the contractor who has transformed and urbanized the area, have maintained a small vineyard that he continues to care it. In a place like this, you could not afford to ignore such a reference.

So when it came to designing the internal stair, I immediately thought to making a quotation from the vineyard by going to resubmit it both structurally and conceptually.

Villa Aget StudioArch plusMOOD 21 600x399 Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

Villa Aget, image courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

Energy efficiency
In addition to normal technology precautions appropriate, the building has been organized both spatially and constructively with a particular focus on efficiency and energy saving.

First, as already mentioned, a shading wall was made, without moving parts, all along the facade most exposed to the sun during the warmer months. Its design, in plan and section, has been studied to have a slim and strong wall although at the same time with the right height and thickness compared to the various angles of the sun in the reference climate.

Villa Aget StudioArch plusMOOD 30 600x399 Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

Villa Aget, image courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

The result is a filter that blocks the sun in the warm periods and in cold seasons allows it to penetrate.

In combination with the sunscreen has been made a specific material choice. All the cold parties of villa, affected by the sun rays, are made of absorber materials such as stone or concrete that can store heat and then release it, with the result to heat the building.

In a second time, I have considered the natural ventilation for summer cooling. The internal stair, as a piece of landscape, has a vertical permeability to allow a good ventilation in warmer months like a solar chimney with the result of a comfortable microclimate inside, without the use of air conditioning systems.

Poetic elements added Inside the building, in the top level, there is a window which at certain times of the year allow a view of the moon. In the moments when its orbit not allows it to appear, however,you can see it. This is thanks to having placed a spherical light on the opposite wall. When the light is on and you are sitting on the sofa to contemplate the landscape outside the opening, you will notice that the light is reflected by going to recreate the moon. Sometimes, if you are really lucky, you can see two moons that overlap and you remain in disbelief.

Villa Aget StudioArch plusMOOD 22 595x896 Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

Villa Aget, image courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

+ Project credits / data

Project: Villa Aget
Site: Casteggio (Pv), Italy
Date: 2008
Architect: StudioArch/AgostinoMarinoni | http://www.studio-arch.eu
Project: Arch. Agostino Marinoni
Collaborator: Arch. Linda PIzzocaro
Typology: House

+ About Agostino Marinoni Architect
Agostino Marinoni Villa Aget | StudioArch/AgostinoMarinoni

image courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

He was born in Voghera (PV) on 09/19/1976. He attended the Technical School where Franco Gorrini Architect, his future partner, taught. Soon he begun to collaborate in the forniture store of his family where he got specialized in interior design and object design. Before graduating, he worked for a period in the study of Engel Architect in Milan, and, for some years, he collaborated with Natalino N. Palavezzati Architect. He graduated in Politecnico of Milano in 2002 with the highest score in thesis examination, gaining entry in the list of the best thesis ever done in the decade. In 2009 he opened, with Franco Gorrini, studioarch, free collaboration of architects, to share international contest experiences and works. He participates actively in the work ‘of Pavia architects council within the Commission which organizes events for dissemination and understanding of architecture. He takes part in several design competitions in Italy and abroad dealing with private and public residences. A number of achievements in housing, Planning and Landscape design, projects of commercial buildings and development of furniture and interiors. Design, architecture and communication become the main themes of work.

The activity developed is oriented mainly towards feasibility studies and projects, urban design and architectural planning from preliminary phases through final implementation. We have gained expertise and professional know-how through experiences and projects on urban design and the planning of parks, museums, religious buildings and public health and educational projects, commercial and multipurpose centres, hotels, residential buildings and many competitions.The methodology furthermore, utilizes the ultimate and most innovative technologies in order to promote the highest standards of expertise from the environmental and technological points of view.

+ All images and drawing courtesy StudioArch/AgostinoMarinoni

Tags: ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.