Brent Knoll | March Studio

• April 5, 2011

Brent Knoll‘ is a new house by March Studio located on the outskirts of Malmsbury. Despite a brief to extend an existing 1850′s homestead, it became apparent that the new extension be detached. Rather than a reinterpretation of a past architecture, the resultant became a celebration of both old and new.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 04 600x398 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

The two freestanding structures also continue a typical farm typology, where distributed structures, such as barn, out-house, and woolshed are connected by the outdoors and exposure to the elements.

Obscured by a dilapidated 1920’s lean-to, the 1850′s cottage was revealed and meticulously restored, later housing guest bedrooms and a library.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 05 600x400 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 06 600x400 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

Beyond the initial gesture to detach the two buildings, site features, climate, and client were the three driving design tools which informed the new house. The clients, insisting they were great entertainers, desired spaces where not only people could gather en masse, but also private places to escape to and repose in the late afternoon.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 02 600x400 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

The solution was to weave the new building through the site; twisting and turning where necessary, to create a variety of different internal and external environments.
It is a modest sized addition at 230 sqm, however the resultant design provides a total of four bedrooms, two living spaces, three bathrooms, kitchen and dining; whilst outside, four new types of outdoor space are added to the existing two.

Extending a 150 year-old Cypress hedge, the gesture became a shield from the prevailing Southern weather allowing a protected Northern lawn with views down to the valley. The ‘L’ shaped plan of the homestead was referenced to generate a form that, while not simply mirroring the existing building, does suggest a rotational symmetry. A secluded courtyard between the two buildings is another type of space created, shaded by the homestead and ideal for the hotter months of the year.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 03 600x400 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 01 600x400 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

The clients expressed a desire for large expanses of glass; hence the living spaces are housed in a double glazed box veiled by a folded roof carefully manipulated by sun angles. The result of the undulating roof are spaces which soar above the valley at one end whilst plunging into the ground at the other.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 07 600x900 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

The interior of the project is characterised by the contrasting of these spaces, and the materials in which they are finished, at times seemingly at odds with the restrained material palette of the exterior.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 08 600x400 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

Internal materials and finishes, such as the pressed metal, concrete block work encrusted with resin and recycled antique advertising signs although somewhat ornate, are used in a natural unglorified state. Avoiding a sterile environment of glass and concrete, the rawness of these materials offer a warm, playful interior executed with minimal detail and fuss.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 09 600x396 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 10 600x400 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

Sustainable practice is inherent within the project. The contractor and all his trades were from the immediate vicinity, double glazing combined with a concrete slab and correct eave orientation ensure manageable heating and cooling, water is harvested from the roofs of both buildings, and there is a waste management system to handle grey and black water.

Brent Knoll March Studio John Gollings plusMOOD 11 600x900 Brent Knoll | March Studio

Brent Knoll, image courtesy March Studio | Photo by John Gollings Photography

+ Project credits / data

Project: Brent Knoll
Location: Malmsbury, Victoria, Australia
Size: 230 sqm
Time to complete: 2 years
Council: Mount Alexander
Typology: House

Principal architect: Rodney Eggleston | March Studio | http://marchstudio.com.au/
Project team: Rodney Eggleston, Anne-Laure Cavigneaux, Lauren Steller, Joseph Reyes, Ben Waters, Geoffrey Binder, Dave Henderson, Mark Raggatt
Builder: Anton Kennedy from Anton Kennedy Building and Carpentry, Lauriston Vic.
Engineer: Tim Hall of Tim Hall and Associates
Building Surveyor: John Keramidas of Retrospective Building Solutions

Copper roof and external walls: Christopher Sinn of Spealized Roofing Services
Concrete: Gilbert Fabras from FNF Paving
Glass: Richard McDonald from Armac Glass
Pressed Metal: Wunderlite Reproduction Panels
Bathroom Fittings: Roger Seller
Tiles: Restorers Barn in Castlemaine
Antique advertising panels: Restorers Barn in Castlemaine
Concrete Blockwork: Austral Bricks
Concrete polishing: Neil Thompson
Resin encrusted concrete blockwork: by March Studio
Carpet: Tretford Carpet, the Gibbon Group Brisbane
Steel windows: Designed by March Studio and farbicated by Chris Chaplin of Vintek
Steel: Kyneton
Plumber: Jim Forrest Plumbing
Drains: Stormtech
Tiler: Bob from Bathold
Painter: Ken Danials
All paint: Dulux
Joinery: Whaley Brothers Joinery, Bendigo
AC units: Fujitsu
Lighting: Mance Design
Photography: © March Studio Pty. Ltd & John Gollings Photography

+ Recommended Australian house projects featured on +MOOD
ELM Willow House Architects Eat plusMOOD 3 595x396 Brent Knoll | March Studio

ELM & Willow House | Architects Eat

mcbride charles ryan letter box house Brent Knoll | March Studio

Letterbox House | McBride Charles Ryan

Tags: , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.