Foster + Partners’ Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters breaks ground construction commenced

• April 29, 2011

New CITIC headquarters tower in Hangzhou breaks ground construction has commenced on Foster + Partners’ first project in Hangzhou, China, with a sustainable, landmark headquarters tower for CITIC Bank.

The tower has a prominent location in Hangzhou, next to one of the city’s most recognisable landmarks – our challenge has been to create a new building, which harmonises with its surroundings, yet has its own integrity and presence. It is great to see work start on site.

David Nelson, Head of Design at Foster + Partners

Citic Hangzhou Foster plusMOOD 1 600x263 Foster + Partners Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters breaks ground construction commenced

Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters, render courtesy Foster + Partners

The 100-metre-high skyscraper’s bold diagonally-braced structure will establish an iconic presence for the Bank in a prominent location on a main axis through Hangzhou Qian Jiang New City, a new central business district being constructed next to the Qian Jiang River.

The tower is characterised by a striking geometric form – the facade is pulled inwards near the base to form a symmetrical V-shape across the south-facing elevation. Wrapped in a bronze-coloured diagrid lattice, the floor plates widen as the tower rises, expanding to provide panoramic views of the river and the surrounding public plaza. The design maximises the available area within a compact rectilinear footprint, while respecting views of neighbouring structures.

Citic Hangzhou Foster plusMOOD 3 600x786 Foster + Partners Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters breaks ground construction commenced

Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters, render courtesy Foster + Partners

Resonating with elements of traditional Chinese culture, the tower’s form draws inspiration from the shape of the ancient ‘dou’ or ‘ding’ vessel, a traditional symbol of wealth, dignity and stability.

At the base of the tower, a 30-metre-high A-frame canopy stretches 72 metres across the ground floor to create a dramatic entrance experience. This leads to the heart of a diamond-shaped central atrium, which rises up through the full height of the 20-storey tower and helps to encourage natural ventilation during the mid-seasons.

Tiered sky-gardens line the perimeter of the upper floors and a generous winter garden with a mezzanine level accommodates VIP club and meeting spaces at the  op of the building. The tower will be naturally ventilated for part of the year, grey water will be recycled and local materials utilised where possible to reduce embodied energy.

Citic Hangzhou Foster plusMOOD 2 600x744 Foster + Partners Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters breaks ground construction commenced

Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters, render courtesy Foster + Partners

 

Luke Fox, a design director at Foster + Partners, commented:

CITIC Bank’s new headquarters tower will be a dynamic addition to the Hangzhou cityscape. Its distinctive form evolved through close collaboration with the client, and was driven by their aspirations to create a very special workplace. The tower will provide the highest quality office space – tailored to the current needs of the Bank, but with the flexibility to anticipate future working patterns and demands.

+ Project credits / data

Project: Citic Bank Hangzhou Branch Headquarters
Location: Hangzhou, China
Year: 2009 -
Typology: Office tower

Architect: Foster + Partners
Foster + Partners Team:

Norman Foster, Mouzhan Majidi, David Nelson, Luke Fox, Michael Gentz, Loretta law, Michael Ng, Richard Hawkins, Zheng Yu, Daniel Li, Jean Zhu, Natalia Wrzask, Meng Xia, Niu Mu, Feng Liu, Torsten Radunski, Tie Fan, David Liang, Bernardo Figueirinhas, Zhi Wang, Shy Tay, Howard Chung, Martin Cheung

Client: China Citic Bank Hangzhou Branch
Collaborating Architect: East China Architectural Design Institute
Structural Engineers: East China Architectural Design Institute
Mechanical Engineers: East China Architectural Design Institute
Facade Consultant: Zhejiang Zhongnan Curtain Wall

Appointment: Direct commission
Construction: Commenced 29 March 2011
Gross Area: 43,000 sqm above ground and 20,000 sqm below ground
Site Area: 7,189 sqm
Typical Gross Floor Area: Varies – Typical 2,000 sqm
Building Height: 100 m
Number of storeys: 20
No. of Offices: Open plan
Structure: Steel columns/beams+ composite slab
Cladding: Unitised double glazed unit
Sustainability: Comply with local Sustainable Design Criteria for Public Buildings (Db33/1036 – 2007)
Other Relevant Information:

  • 100m full height atrium
  • 72m span entrance structure

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.