Naverket – Sodra Tennis Hall | Deve Architects

• May 16, 2011

Shared by Deve Architects, Näverket is a competition entry for the Södra Tennis Competition in Sweden.

How can wood construction be utilized to create the ultimate competitive tennis environment in Växjö, Sweden?

After laying out a continuous tennis surface on the Södra Tennis site, a simple shell is created to enclose three indoor courts, while leaving two for outdoor play. The shell is to be constructed primarily of timber elements and cladding.  Irregular wooden slats express a solid building volume while simultaneously mimicking the slender tree trunks that populate Swedish forests. The facade also includes vast areas of north-facing glass to provide adequate diffuse light and maintain the continuity of the tennis surface.

DEVE Sodra RENDER EXTERIOR 01 600x338 Naverket   Sodra Tennis Hall | Deve Architects

Näverket - Södra Tennis Hall, render courtesy Deve Architects

The roof, which slopes down towards the human scale entrance, acts almost as a fifth facade, and is planted with a wide variety of grasses and mosses so as to provide passive environmental benefits while blending into the surrounding meadow when viewed from future high rises planned for the Välle Broar housing development.

DEVE Sodra RENDER INTERIOR 01 600x338 Naverket   Sodra Tennis Hall | Deve Architects

Näverket - Södra Tennis Hall, render courtesy Deve Architects

An important aspect of the Södra Tennis Hall, is that it should be flexible for local expansion as well as global replication. This requirement might make it difficult to retain an established local identity, but by using different modular structural and spatial systems, Nätverket’s construction could easily be added to or replicated at another site without the building seeming like a product of placeless industrial fabrication. The primary loads are carried by a glu-lam timber grid, and the spatial layout allows for more courts to be added without amending the original bearing structure.  The offices and training rooms that serve the tennis courts are free-standing within the large volume, so as needs and uses change, each building can adapt easily.

DEVE Sodra DIAGRAMS 01 600x279 Naverket   Sodra Tennis Hall | Deve Architects

Conceptual diagrams, , drawing courtesy Deve Architects

The tennis hall is organized so that the three indoor tcourts are all contained in one large volume, with a series of service volumes attached to a promenade running alongside them. The area on top of the service volumes is used for spectators, but includes several social spaces to be used by athletes as well. The large competition space is can be also used for other events like conventions, concerts, or markets, contributing to the flexible nature of the building construction.

DEVE Sodra PLAN NIV0 05 600x600 Naverket   Sodra Tennis Hall | Deve Architects

Floor plan, drawing courtesy Deve Architects

DEVE Sodra DRAWINGS SECTION 02 600x376 Naverket   Sodra Tennis Hall | Deve Architects

Section, drawing courtesy Deve Architects

+ Project credits / data

Project: Näverket – Södra Tennis Hall
Location: Sweden
Architect: DEVE Architects | http://www.deve.dk/
Team: Morten Vedelsbøl, Scott Grbavac, Zazia Bigom
Typology: Competition | Sport

+ All images and drawings courtesy Deve Architects

Tags: , ,

Category: Architecture, Sport