Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

• May 11, 2011

Japanese architect Mitsutomo Matsunami has designed a private residence in Matsugaoka, Hyogo-prefecture, Japan. The design was developed and based on client’s brief which are

  • to create visual privacy, even if the site is surrounded by adjacent houses.
  • to provide a place where to enjoy view of Satsuki Mountain
  • to create the sense of spaciousness, and also to maximize the natural ventilation and daylighting
Matsugaoka Mitsutomo Matsunami pM outside 600x896 Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

Residence in Matsugaoka, image courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

Arrangement of building

Because it is enclosed by other houses, the house was designed to make the blank on the site. The terrace on the level 2 is enclosed by the walls and screen that to create a privacy sense while also allow a good view of the Satsuki Mountain towards the east direction.

Matsugaoka Mitsutomo Matsunami pM porch 600x896 Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

Residence in Matsugaoka, image courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

About external

It designed like seeing the louver from a long approach. The deck terrace on the second floor and the view that is previously are seen from the space of the louver. It is externals that build up one’s expectations.

Matsugaoka Mitsutomo Matsunami pM terrace1 600x896 Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

Residence in Matsugaoka, image courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

Matsugaoka Mitsutomo Matsunami pM void 600x401 Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

Residence in Matsugaoka, image courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

About an internal space

The louver expert can look up at the second floor from the approach when he or she enters the door porch. The sky is seen on the second floor deck terrace.

It is a composition to lead feelings to the second floor. A big window will be seen if going up to the second floor. The window is a window to see the Satsuki Mountain. Because the window is large, it is felt that the room is spacious.

Matsugaoka Mitsutomo Matsunami pM living1 600x401 Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

Residence in Matsugaoka, image courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

The second floor was softly partitioned with a low wall and the counter.

The purpose of it is to make private room space, and for the family to make each whereabouts. And, the window to go out to the deck terrace has the difference of 300mm from the floor. It is to feel both an internal space and an external space when sitting on this difference. Each space designed the residence connected gently. The sense of security which can take natural communication can be felt. That thinks that it leads to a heartful life.

Matsugaoka Mitsutomo Matsunami pM PLAN 600x674 Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

Residence in Matsugaoka - Floor plan, drawing courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

Matsugaoka Mitsutomo Matsunami pM section 600x862 Residence in Matsugaoka | Mitsutomo Matsunami Architect

Residence in Matsugaoka - Section, drawing courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

+ Project credits / data

Project: Residence in Matsugaoka
Completion date: December 2010
Location: Kawanishi-County, Hyogo-prefecture, Japan
Designer: Mitsutomo Matsunami | http://www.mma-design.com/
Photographer: Mitsutomo Matsunami
Site area: 150.50 m²
GFA: 89.35 m²
Typology: House

+ All images and drawings courtesy Mitsutomo Matsunami Architect

Tags: , , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.