Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

• May 18, 2011

The Riverside Museum in Glasgow by world renowned architect Zaha Hadid Architects will be unveiled in JUNE 2011. Check it out our previous story here.

ZHA aerial Riverside Museum pM 1 600x900 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum, image courtesy Zaha Hadid architects

ZHA Riverside Museum pM 600x385 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum, image courtesy Zaha Hadid architects

The historical development of the Clyde and the city is a unique legacy; with the site situated where the Kelvin flows into the Clyde the building can flow from the city to the river. In doing so it can symbolise a dynamic relationship where the museum is the voice of both, linking the two sides and allowing the museum to be the transition from one to the other. By doing so the museum places itself in the very context of its origin and encourages connectivity between its exhibits and their wider context.

ZHA Glasgow 08Helene Binet pM  600x473 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum, image © Helene Binet

ZHA Glasgow 07Helene Binet pM  600x473 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum, image © Helene Binet

The building would be a tunnel-like shed, which is open at opposite ends to the city and the Clyde. In doing so it becomes porous to its context on either side. However, the connection from one to the other is where the building diverts to create a journey away from the external context into the world of the exhibits. Here the interior path becomes a mediator between the city and the river which can either be hermetic or porous depending on the exhibition layout. Thus the museum positions itself symbolically and functionally as open and fluid with its engagement of context and content.

ZAHA Riverside Museum pM North Facade 001 600x354 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum, render courtesy Zaha Hadid architects

Building

The building is conceived as a sectional extrusion open at opposing ends along a diverted linear path. The cross-sectional outline is a responsive gesture to encapsulating a wave or a ‘pleated’ movement. The outer pleats are enclosed to accommodate the support services and black box exhibits. This leaves the main central space to be column-free and open.

ZAHA Riverside Museum pM Ground Floor plan 600x425 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum - Ground Floor plan, drawing courtesy Zaha Hadid architects

ZAHA Riverside Museum pM First Floor plan 600x424 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum - First Floor plan, drawing courtesy Zaha Hadid architects

Circulation

Circulation is through the main exhibition space. Openings are envisaged in the roof and walls as appropriate. It is perceived that there should be views out of the exhibition space. These would allow the visitors to build up a gradual sense of the external context, moving from exhibit to exhibit. All openings would be solar controlled so that total black out could be achieved when required. At the end, with a view of the Clyde and the Kelvin, is the café and corporate entertainment space. These also allow access and overflow into the open courtyard. The end elevation is like the front elevation with an expansive clear glass façade. It has a large overhang to reduce solar exposure to the building interior. It will allow expansive views up and down the Clyde.

Landscape

The landscape is designed to direct the activities surrounding the building. A ring of varying stones slabs creates a shadow path around the building. On the west side the hard surface progresses to a soft landscape of grass to create an informal open courtyard space. A line of trees will be added alongside the existing ferry quay to reduce the exposure of this area to prevailing winds. Along the south side and the east, shallow water pool features are used to give continuity with the river at quay level.

ZAHA Riverside Museum pM Elevations 600x424 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum - Elevation, drawing courtesy Zaha Hadid architects

ZAHA Riverside Museum pM Sections 600x424 Riverside Museum | Zaha Hadid Architects

Riverside Museum - Sections, drawing courtesy Zaha Hadid architects

+ Project credits / data

Project: Riverside Museum
Location: Glasgow, Scotland
Year: 2004 – 2011
Program: Exhibition space, cafe, retail, education
Total Area: 11 000 m²
Exhibition Area: 7000 m²
Site Area: 22,400 m²
Footprint Area: 7,800 m²
Materials: Steel Frame, Corrugated Metal Decking, Zinc Cladding, Glass-reinforced gypsum interior surfaces

Client: Glasgow City Council

Architect: Zaha Hadid Architects | http://www.zaha-hadid.com/
Project Director: Jim Heverin
Project Architect: Johannes Hoffmann
Project Team: Achim Gergen, Agnes Koltay, Alasdair Graham, Andreas Helgesson, Andy Summers, Aris Giorgiadis, Brandon Buck, Christina Beaumont, Chun Chiu, Claudia Wulf, Daniel Baerlaecken, Des Fagan, Electra Mikelides, Elke Presser, Gemma Douglas, Hinki Kwon, Jieun Lee, Johannes Hoffmann, Laymon Thaung, Liat Muller, Lole Mate, Malca Mizrahi, Markus Planteu, Matthias Frei, Michael Mader, Mikel Bennett, Ming Cheong, Naomi Fritz, Rebecca Haines-Gadd, Thomas Hale, Tyen Masten
Competition Team: Malca Mizrahi, Michele Pasca di Magliano, Viviana R. Muscettola, Mariana Ibanez, Larissa Henke

Services: Buro Happold [Glasgow, UK]
Acoustics: Buro Happold [Bath, UK]
Fire Safety: FEDRA, Glasgow
Cost Consultants: Capita Symonds
Project Management: Capita Symonds
Photographers: Helene Binet (construction & roof), Zaha Hadid Architects (aerial view)

+ All images and drawings courtesy Zaha Hadid Architects

Tags: , , , , , , ,

Category: Architecture, Culture, Selected

Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Nina says:

    Very interesting architecture, I would love to photograph the building.

  2. Johnny says:

    This would be a very dramatic roof in town!

  3. Eric says:

    I absolutly love the roof! Is there an airport near by?
    The architects appear to have either focused so hard on the roof they forgot the pederian…. or perhaps they blew too much money on the roof and couldn’t afford anything nice for the pederian?

  4. Eric says:

    whoops: pederian = pedestrian…

  5. Johnny says:

    Eric, you are right, they attempted to create iconic design, as seen the plan layout, I hope it will have a better movement experience for visitors…

  6. kavi says:

    Real nice architectural designs