Alam Family Residence | ID-EA

• June 1, 2011

Designed by ID-EA, the Alam Family Residence is a private residence fostering the heart of interactive family lifestyle. A residence to host two generations and three households in a single three-storey building.

The different levels – one for the parents and two separate ones for the son’s family and the daughter – are designed to balance a certain amount of privacy with a level of interaction.

id ea ALAM RESIDENCE pM 1 600x564 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence, image courtesy ID-EA | Photo by Fernando Gomulya

CONTEXT

The frontage of the house is in a way antithetical to the surrounding neighborhood, in which houses are mostly covered with massive fences and guard booths. Alam Family Residence prefers sharing the front yard through a nearly-transparent fence and pushes the privacy screen inward onto the facade, embracing new found relationships between indoor / outdoor and public / private.

id ea ALAM RESIDENCE pM 2 600x605 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence, image courtesy ID-EA | Photo by Fernando Gomulya

IDENTITY

The highly articulated concrete west-facing wall with rational modular perforations acts as a graphical breathing brise-soleil, preventing overheating on the building skin, filtering the abstract light qualities and transforming the space throughout  the day and night, while delivering a new appearance, indeed a new identity for the twenty-first century residential world.

id ea ALAM RESIDENCE pM 5 600x402 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence, image courtesy ID-EA | Photo by Fernando Gomulya

ROOFSCAPE

The roofscape geometry is driven by maximizing roof accessibility that connects the two-storey to three-storey portion of the house which ends on a spectacular view to the east of the site, the gateway to Jakarta Bay’s Thousand Islands, a marina that is more than just a pier with its recreational, scenic and historical value. The roof deck works as an alternative outdoor space for exercise, meditate, play, interaction and creative thinking or simply a place to enjoy the sunrise, while the extensive green roofs help serving the enhancement of urban ecosystems.

id ea ALAM RESIDENCE pM DIAGRAM Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence - Diagram, drawing courtesy ID-EA

MASSING

An ‘E’ shape plan effectively organizes the internal masses of the house creating two inner voids that brings light and air deep into the house through both plan and section. Extensive vertical glazing around the inner courtyards and generous use of skylights negate the need for artificial lighting in the spaces including service area and closet spaces during the day, yet creates constantly changing light conditions that activate the interior.

id ea ALAM RESIDENCE pM 7 600x804 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence, image courtesy ID-EA | Photo by Fernando Gomulya

INTERIOR

The interior spaces behind the “graphical breathing brie-soleil” are crystalline white, providing a blank canvas for the constantly changing visual texture interplay of light and shadow.

id ea ALAM RESIDENCE pM 12 600x403 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence, image courtesy ID-EA | Photo by Fernando Gomulya

The interior of the house is a series of free-flowing, continuous spaces which are organized around the high volume inner voids that bring light and air deep into the house through both plan and section, while fostering a supportive, interactive family lifestyle. The consistent minimal white palate in the common area gives visual dominance to the bold red prayer niche – representing the family’s tradition in a modern way, the bold yellow aquarium located in the heart of the dining-living areas, the dark wood “rolling carpet” of the staircase, the combination of marble and terrazzo dining floor which define the high volume space and the vegetation in the courtyard.

id ea ALAM RESIDENCE pM 14 600x317 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence, image courtesy ID-EA | Photo by Fernando Gomulya

Warmer palette bed base and local ceramic textured tile wall finish behind the bed emphasizing the continuation of dark wood floor in the master bedroom, while two tones graphical pixelated mosaic tiles for newly wed two persons shower area suggests a graphic expression representative of the son’s interest.

id ea ALAM RESIDENCE pM Grd plan 600x551 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence - Ground floor plan, drawing courtesy ID-EA

id ea ALAM RESIDENCE pM 2nd plan 600x421 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence - 2nd floor plan, drawing courtesy ID-EA

id ea ALAM RESIDENCE pM 3rd plan 600x421 Alam Family Residence | ID EA

Alam Family Residence - 3rd floor plan, drawing courtesy ID-EA

+ Project credits / data

Project: Alam Family Residence
Location: Jakarta, Indonesia
Architectural and Interior Design: ID-EA | http://id-ea.com/
Photographs: Fernando Gomulya
Program: Residential | House

+ About id-ea

id-ea is Elsye Alam, an award-winning interdisciplinary multiplatform designer based in Los Angeles. She is from Borneo, Indonesia, received her B Arch from Tarumanagara University, Jakarta, Indonesia in 2001 and obtained her M Arch from SCI_Arc MR+D program in 2003.

Her creative output can be appreciated through her extensive portfolio of work from graphic, animation, web design to interior and architecture, in which she had worked with public/affordable project to fortune 50 clients and from houses, offices, high rises to airports.

She believes problem solving and sustainable design come in default. She believes in importance of intelligent design, systems creation within the integrity of original ideas which delivers the virtue of delightful design.

+ All images and drawings courtesy ID-EA | Photo by Fernando Gomulya

Tags: , , , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Saartje says:

    This is disgusting! They have heaps of open space, money enough to cover a football field in marble and did you see the ‘maid room’? There is nothing sustainable, ecological or social about this building. And with a fence and facade like that you are not ‘sharing your frontyard’!

  2. John says:

    ya…the front wall is too solid, but I like the idea as they tried to create different house from others, but would the internal space get dusty from those screen?