The Roberts Residence | Division1

• June 7, 2011

Designed by American architecture firm Division1, the ¾ acre site of the Roberts Residence is bound by, a residential street along its west edge, single-family detached residences on adjacent lots to the north and south, and a wooded park towards the rear. At the front of the site along the street edge the site drops almost immediately by 8 feet. Only the roof of the house is visible from the street. The site continues to slope gently dipping another 12 feet until it reaches the wooded park to the rear of the site.

roberts Division1 pM 01 600x400 The Roberts Residence | Division1

The Roberts Residence, image courtesy Division1 | Photo by Debi Fox

roberts Division1 pM existing 02 170x170 The Roberts Residence | Division1

The Roberts Residence - Before, image courtesy Division1

The existing house (as well as those adjacent to the site) is of typical post-war construction, hastily constructed and lacking any relationship or consideration to the immediate context. With no relationship to the site, no clear entry, no organizing principle of interior spaces, minimal and misplaced windows, the existing house was rather dark, stuffy, and inefficient. The clients, a husband and wife with two pre-school children, came to Division1 seeking a renovation that would not only address these issues, but also provide a home that was suitable to their growing needs.

The program required accommodating a master bedroom and master bath, 2 bedrooms, a bathroom and playroom for the kids, an office, gym, laundry room, storage, kitchen, and living room. In order to accommodate the new program requirements all existing interior partition walls were removed, as well as the second floor and roof. The remaining foundation and structural shell of the lower level established the datum for the new house.

roberts Division1 pM final 04 600x400 The Roberts Residence | Division1

The Roberts Residence, image courtesy Division1 | Photo by Debi Fox

The concept of “served” and “service” was employed to establish the basic organizing vocabulary for the residence. This was achieved by bisecting the house with a linear volume, which was articulated in tile. The resulting volume contains circulation, bathrooms, serves as a threshold between private and public functions, and defines entry to the residence through its extension beyond the house’s perimeter boundary.

roberts Division1 pM 06 600x400 The Roberts Residence | Division1

The Roberts Residence, image courtesy Division1 | Photo by Debi Fox

Finally a double-height volume with a double-story glazed wall that opens up to views of the wooded park beyond punctures through the house creating a lofted courtyard space for entertaining. The connection of the house with the landscape is further reinforced by the extension of both the lower-level floor and the long kitchen counter into the rear yard.

roberts Division1 pM lowerlevel 600x776 The Roberts Residence | Division1

The Roberts Residence - Lower floor plan, drawing courtesy Division1

roberts Division1 pM upperlevel 600x776 The Roberts Residence | Division1

The Roberts Residence - Upper floor plan, drawing courtesy Division1

+ Project credits / data

Project: The Roberts Residence
TypeSingle-Family Residence
Location:  Rockville, MD, USA
Size:  3,500 SF
Main Materials:  Cedar Wood and Porcelain Tile

Architect: Division1 | http://www.division1architects.com/
Photography: Debi Fox (Debi Fox Photography)

+ All images and drawings courtesy Division1

Tags: , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.