Via Turati Refurbishment Project | Park Associati

• June 12, 2011

This building is distinguished by the burnished colour finish of the metal structures on the facade, the tinted glass of the curtain wall system, the brown paintwork and the smaller volume used as a residential unit. During its heyday, the building would have been considered modern and technologically advanced. However, in its contemporary condition, many of its undeniably fascinating aspects have proved to be uneconomical particularly in terms of energy saving.

251 00 Park pM 600x401 Via Turati Refurbishment Project | Park Associati

Via Turati Refurbishment Project, image courtesy Park Associati

The new owner has decided to redesign the building respecting the original layout. The design choice has been to recuperate the ground floor and to reassign its generous amount of unused space to commerce (although part of the central green area is kept), and to aim at a new distribution and increased flexibility of the internal office spaces.

251 02 Park pM 600x401 Via Turati Refurbishment Project | Park Associati

Via Turati Refurbishment Project, image courtesy Park Associati

Particular attention has been paid to the system of façades. By shifting back the perimeter façades of the building, it has been possible to gain approximately 360 sq m of overall floor space. This result has also been achieved by creating of a glass skin of variable modules that is able to recompose, like a soft and transparent sheet, the new distribution of the spaces of the ground floor, now accessed via a single entrance. At the end of the whole process of redefining the façades, all of the same style and height, it was decided to emphasize the overhang of the roof, adjusting it to the dimensions of the redevelopment.

251 07 Park pM 600x446 Via Turati Refurbishment Project | Park Associati

Via Turati Refurbishment Project - Site plan, drawing courtesy Park Associati

251 08 Park pM 600x429 Via Turati Refurbishment Project | Park Associati

Via Turati Refurbishment Project -Wall sections, drawing courtesy Park Associati

+ Project credits / data

Project: Refurbishment of a office building, Via Turati, Milano
Location: Via Turati, Milano, Italy
Area: slp 7988.84 mq
Dates:
2008 – competition
2011 – on site
December 2011 expected date of completition

Architectural Project and site supervisionPark Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi)
Team members:
Andrea Dalpasso, Project Manager
Marco Panzeri, Project Manager
Alice Cuteri, Marco Siciliano, Paolo Uboldi, Marinella Ferrari, Stefano Lanotte, Marco Sicilian

Client: Morgan Stanley Sgr S.p.A.

Structure engineering:
General Planning
Via Vigoni 8, 20122 Milano

Project Management:
ECHarris Built Asset Consultancy
Via Albricci 9, 20122 Milano

General Contractor:
Mangiavacchi e Pedercini S.p.A.
Via Banfi 10, 20122 Milano

LEED Consulting:
Habitech Distretto Tecnologico Trentino S.c.a.r.l.
Piazza Manifattura 1, 38068 Rovereto (TN)

+ All images and drawings courtesy Park Associati

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Office

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Jame says:

    interesting facade design!