Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

• August 11, 2011

Narrabeen is a suburb with housing plots and street layouts characteristic of the ‘garden suburb’ ideals espoused by early 20th cen- tury Australian town planning. The Narrabeen House of 2009 sits in this historical context amongst the other two storey family homes with each dutifully addressing a quiet, tree-lined street.

Narrabeen 15 Credit Simon Whitbread pM 600x900 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera | Photo by Simon Whitbread

It is a safe and familiar setting; no hint is given of the spectacular fresh water lagoon flowing to the ocean through each house’s backyard.

Narrabeen 04 Credit Simon Whitbread pM 600x400 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera | Photo by Simon Whitbread

The Narrabeen House plays with this dramatic contrast between the back and front of the property – Narrabeen Lagoon to one side, unremarkable suburban street on the other – in search of the ‘suburban dream’. We were deliberately conservative with how the house is presented to the public while inwardly pursuing ideas of oasis and retreat where the water experience could be used to maximum impact – in effect, amplifying the current contrast between street and lagoon.

Narrabeen 23 Credit Simon Whitbread pM 600x900 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera | Photo by Simon Whitbread

This sets up two key planning strategies.

Firstly, a central courtyard is introduced as the principal organising element for the planning with all of the house’s key shared spaces – living room, dining room, kitchen, study and pool – grouped around the courtyard to connect these spaces visually, and physically when the courtyard walls are opened up.

Narrabeen 45 Credit Choi Ropiha Fighera pM 600x401 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera

The arrangement promotes a socially inclusive dynamic as well as extending the spatial opportunities of the house. The courtyard also has a significant environmental role bringing sun, light and air into the centre of the house.

Narrabeen 31 Credit Simon Whitbread pM 600x339 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera | Photo by Simon Whitbread

+ Design statement

The Narrabeen House is located on the edge of Narrabeen Lagoon and is fortunate to have outlook across water to an untouched island dense with casuarinas.

By contrast, the street context is unremarkable without the slightest hint of the lagoon beyond the houses lining the street and manages to give the impression of being deep in suburbia.

The house is new and replaces a former 1970s cream brick house that functioned poorly and like many other houses from the time, did little to engage with the unique environmental qualities of the lagoon.

Narrabeen 06 Credit Simon Whitbread pM 600x400 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera | Photo by Simon Whitbread

In starting this project, we clearly wanted to re-dress the connection with the lagoon and island, but also found ourselves drawn to the suburban qualities of the street and this dramatic contrast between the front and back of the property.

This led us to think about the project within the framework of the ‘suburban ideal’ – a framework that would allow the house to address the street as any other suburban house would, while inwardly pursuing the ideals of oasis and retreat where the water experience could be used to maximum impact – in effect, amplifying the current contrast between street and lagoon.

From the street, the house’s composition is built around the entrance, driveway and garage like any typical suburban house however the impact of these domestic elements is diffused by melding them into a singular architectural expression and form. The broad facade combined with the floating skirt detail give the house a horizontal proportion and even though the dark timber cladding gives the building a ‘stealth’ like appearance, it still withholds the drama of the lagoon beyond.

Narrabeen 02 Credit Simon Whitbread pM 600x269 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera | Photo by Simon Whitbread

This sets up two key planning strategies.

Firstly, a central courtyard is introduced as the principal organising element for the planning with all of the house’s key public spaces – living room, dining room, kitchen, study and pool – grouped around the courtyard to connect these spaces visually, and physically when the courtyard walls are opened up. The arrangement promotes a socially inclusive dynamic as well as extending the spatial opportunities of the house. The courtyard also has a significant environmental role bringing sun, light and air into the centre of the house.

Secondly, the planning is composed to deliberately isolate the occupant from the suburban surrounds to heighten the sense of oasis and privateness. This process begins at the street bringing visitors through a succession of exterior spaces that gradually compress and remove the street context through a composition of fences, full height screens and thresholds. The entry sequence eventually terminates at a solid doorway where the sense of intrigue peaks. Rather than entering into a hallway, one arrives in the courtyard where the full extent of the private domain, the lagoon and island are revealed and any sense of the outside world removed.

Narrabeen 25 Credit Simon Whitbread pM 600x400 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House, image courtesy Choi Ropiha Fighera | Photo by Simon Whitbread

The house also has an unusual sectional arrangement driven partly by the requirement to elevate the interior 1.2m above ground level to safeguard against flooding but also by the desire to have open plan spaces with dual aspect – north for sun and south for the view. Whilst this introduces issues with the scale relationship of the house to its neighbours, it enables a more interesting multilevel relationship between interior and exterior living spaces to occur.

This combination of sectional interplay with the layout of spaces in relation to the courtyard is what enables the layering of spaces to occur – it is possible to view the courtyard, living room, lagoon side deck, lagoon and island as backdrop in just one vista from the study.

Flood raising 1200mm helps by introducing level changes that step and advantage the deeper views. Porosity radically increases experience of exterior framed views, elevated The vistas from the key living areas and courtyard are composed to heighten the sense of connection with the lagoon and place the island as the key visual terminating feature.

The materiality further develops the notion of oasis with a simple calming palette of warm natural materials that have a beneficial environmental effect while connecting the house with the natural environment of the lagoon and island.

Narrabeen Plan Site pM 600x422 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House - Site plan, drawing courtesy Choi Ropiha Fighera

Narrabeen Plan Ground pM 600x422 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House - Ground floor plan, drawing courtesy Choi Ropiha Fighera

Narrabeen Plan First pM 600x422 Narrabeen House \ Choi Ropiha Fighera

Narrabeen House - First plan, drawing courtesy Choi Ropiha Fighera

+ Project credits / data

Project: Narrabeen House
Location: North Narrabeen, NSW, Australia
Program: Private House, Pool & Deck
Floor Area: 300 sqm
Cost: AU$ 1.5 m (total incl. pool and landscape)
Start & Completion Date: 10.2005 – 10.2009
Service: Design, Documentation & Site Services
Status: Built

Architect: Choi Ropiha Fighera | http://www.chrofi.com/
Builder: Greybuilt
Collaborators: William Morgia, Cost Plus, ExParrot
Photography: Simon Whitbread, Choi Ropiha Fighera
Builder: Greybuilt

+ All images & drawings courtesy Choi Ropiha Fighera

Tags: , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.