ECO-CUBE | LØRENVEIEN 68 \ A-Lab

• September 25, 2011

A-Lab is working on a design proposal for an eco-cube for the UNION group. The cube will be a pilot project for A-lab‘s eco-BIM technology.

The Økern area faces significant changes in the near future and is being developed as a new destination in Oslo. The new Økern center brings shopping, culture and housing to the area. Lørenveien 68 will function as a broker between the new Økern center and Løren’s established residential area.

ECO CUBE A Lab 1 600x578  ECO CUBE | LØRENVEIEN 68 \ A Lab

ECO-CUBE | LØRENVEIEN, render courtesy 68 A-Lab

The different height levels of the site is used to generate a tilted surface. The Cube is set into this surface, and the volume under it is used for parking and technical functions. The surface is distorted by different entrances and skylights

The office volume is responsive to the varying character of the surroundings, creating social zones where there are good sunlight conditions or spectacular views over the city centre.

ECO CUBE A Lab 2 600x400  ECO CUBE | LØRENVEIEN 68 \ A Lab

ECO-CUBE | LØRENVEIEN, render courtesy 68 A-Lab

The social zones are programmed with a meeting center, cafeteria, terrace for relaxation, recreation, and sports. The social zones punctuate an atrium that penetrates the entire office building. Here arises a social venue for employees.

ECO CUBE A Lab roof 600x367  ECO CUBE | LØRENVEIEN 68 \ A Lab

ECO-CUBE | LØRENVEIEN, render courtesy 68 A-Lab

The building “breathes” through the green buffer zones located between the façade and atrium. These green zones unite the building’s social zones with the building’s environmental principles – compact building, natural ventilation, double facade and thermal mass.

ECO CUBE A Lab Diagram 600x776  ECO CUBE | LØRENVEIEN 68 \ A Lab

ECO-CUBE | LØRENVEIEN - Diagram, drawing courtesy 68 A-Lab

+ Project credits / data

Project: ECO-CUBE | LØRENVEIEN 68
Location: Økern, Oslo, Norway
Architect: A-Lab | http://www.a-lab.no/

+ All images and drawings courtesy A-Lab

Tags: , ,

Category: Architecture, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.