Saninten House | designstudio

• September 12, 2011

Saninten house exemplifies contemporary tropical house notion that is nestled in an urban site. Its notion focused on three main aspects in its design process, which are refining the interrelation of an indoor, semi outdoor, and outdoor activity or loop of activities, it’s also dealing with the composition of solid and void within its arrangement (enclosed and open space-light court/courtyard), and it is a two storey house with a gradual saddleback roof slope approached.

Saninten House Designstudio 01 600x358 Saninten House | designstudio

Saninten House, image courtesy designstudio

Saninten House Designstudio 13 EXTERIOR Saninten House | designstudio

Saninten House, image courtesy designstudio

Saninten House Designstudio 02 Saninten House | designstudio

Saninten House, image courtesy designstudio

It has two main entries, one is entering through the main door with continuous framed sequences of guest room, living room, dining room and garden beyond, and the other entry is coming into garage with light court view, it has two choices to enter the house from this side, either entering direct to guest or to living room. The main idea of the 1st storey was to have permeable spaces where all elements are openable and moveable (transformable). Thus in turn this concept allows the flexibility on the space arrangement, the space could be used for any activities and yet in the same time it is changeable to its original plan. In the same storey there are one powder room provided for guest, master bedroom that is adjacent to the backside garden, and also kitchen, maid’s room and bathroom.

Saninten House Designstudio 03 LIVING Saninten House | designstudio

Saninten House, image courtesy designstudio

Saninten House Designstudio 04 LIVING Saninten House | designstudio

Saninten House, image courtesy designstudio

Inside the living room set of wooden staircase with narrow glass slit beside it light up the living room at noon time and leading to the 2nd storey which comprises of family room, three bedrooms, and a toilet. While sitting in the family room the space allow us to look through the guest room below and also it is being used to make an ease for family members communication for everyday activities.

Saninten House Designstudio SECTION 600x274 Saninten House | designstudio

Saninten House - Section, drawing courtesy designstudio

Saninten house composed in few materials which predominantly are using stone wall and floor, painted brick wall and local wood as an idea to have a temperate space effect and yet it is an effort to optimize the natural ventilation and light through set of courtyards in front, center and back part. In its design process involvement of the owner took an important role, for us this design evolution of through step by step discussion on all aspects it is equally important as the final result.

Saninten House Designstudio PLANS 600x435 Saninten House | designstudio

Saninten House - Floor plan, drawing courtesy designstudio

Saninten House Designstudio FACADE 600x124 Saninten House | designstudio

Saninten House - Elevation, drawing courtesy designstudio

+ Project credits / data

Project: Saninten House
Site area: 226 sqm
Built-up Area: 243 sqm
Contractor: Mr. Arif
Client: Confidential
Interior: In collaboration with owner
Status: Commenced on October 2010 and completed on June 2011

Principal: Asa Darmatriaji
Project Team: Davi Regines (Project Coordinator), Ivan Satriatama (Architectural Designer, Ebenhaezer Lontoh (Model Maker)
Blog : www.designstudio-indonesia.blogspot.com

+ All images and drawings courtesy designstudio

Tags: , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.