Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

• September 23, 2011

L3P Architekten has completed the Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen.

Thirty-two socially challenged youths live in the occupational training home in Brüttisellen where they also must spend their leisure time. The range of leisure time activities has been increased through the development of the 5/10/5 metre sport hall annex and the two adjoining fitness studios. Through the double use of existing adjoining rooms, the volume of the new building has been coupled with the main building.

Landheim Bruttisellen L3P 1 600x399 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen, image courtesy L3P Architekten

As a flat building with the main body sunk 3 metres into the ground, the extension closes the central garden courtyard off into an access road. The contemporary design stands as a symbol for the development, respectively for the accomplishment of the buildings development between 2006 and 2011. The newly developed ensemble with administration, accommodation groups, schooling and leisure comprises all the building stages up until now and is upgraded to a centre embodied in a newly acquired free space.

Landheim Bruttisellen L3P 2 600x399 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen, image courtesy L3P Architekten

Landheim Bruttisellen L3P 3 600x399 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen, image courtesy L3P Architekten

The circumferential window band of the new building shows the curious visitor under the spell, one wants (and is allowed) to know which function underlies this building. The façade becomes transparent and a view in the courtyard is desired. With the evening bustle artificial light supports the meaning of the newly articulated middle point of the home.

Landheim Bruttisellen L3P 4 600x399 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen, image courtesy L3P Architekten

The building is punctured through the circumferential window band, only a few precisely-assembled concrete support columns take over the reduction of the load and the bracing of the roof. The statics system, without a fixed grid dimension and with differing gradients of the concrete columns, is a part of the architectural concept. The total outer shell of the building, including the roof, is reduced to the materials concrete and glass. The raw concrete is façade, statics, earthquake resistance, moisture proofing and robust all in one. The interior with its moisture barrier, insulation, soundproofing and a sturdy surface in wood is the energy-efficient quick reacting inner core. Totally within the proven concept – hard outer shell, soft core.

Landheim Bruttisellen L3P 6 600x901 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen, image courtesy L3P Architekten

The interior wooden panelling is from large-sized plywood boarding of French Jerusalem or Aleppo pine. To achieve an optimal acoustic, 85% of the boarding needed to be perforated. The non-perforated surfaces from approximately 40m2 were distributed through the room, so that a spiel between perforated and non-perforated boarding was generated.

Landheim Bruttisellen L3P 13 grundriss 600x810 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen - Floor plan, drawing courtesy L3P Architekten

14 nord ost fassade we 600x168 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen, image courtesy L3P Architekten

 

Landheim Bruttisellen L3P 15 schnitt i 600x256 Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen \ L3P Architekten

Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen - Section, drawing courtesy L3P Architekten

+ Project credits / data

Project: Sport Hall Annex Landheim Bruttisellen
Location: Riedtstrasse 9, 8303 Bassersdorf-Baltenswil
Construction: Caspar-Appenzeller-Stiftung, Neue Winterthurerstrasse 40, 8303 Bassersdorf-Baltenswil
Architecture: L3P Architekten (http://www.l3p.ch) ETH FH SIA AG, Unterburg 33, 8158 Regensberg;
Construction Management: Thomet Bauleitungen Planungen AG, Kloten; Alberto De Giorgi
Civil Engineer: Bona + Fischer Ingenieurbüro AG, Winterthur; Markus Fischer
Electrical Engineer: Elektro-Design + Partner AG, Winterthur; A. Baiker
Heating Engineer: Hans Spillmann AG, Kloten; Martin Nötzli
Ventilation Engineer: Thermatic AG, Zürich; Martin Oberholzer
Sanitation Engineer: Sanitär Krucker AG, Brüttisellen; Paul Vogel
Building physics: Wichser Akustik & Bauphysik AG, Zürich; Stephan Huber
Photography: Sabrina Scheja, Heerbrugg
Planning Begin: April 2009
Construction Time: March 2010 to July 2010
Start of Operation: 23.August 2010
Total space rebuilt after SIA 416: 980 m3
Gross Floor Space: 156 m2
Capital Expenditure (BKP 1–9): CHF 1 Mio.
Building Occupancy Expenses (BKP 2/m3): CHF 710/m3 (SIA 116); CHF 840/m3 (SIA 416)

+ All images and drawings courtesy L3P Architekten

Tags: , , ,

Category: Architecture, Selected, Sport

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.