La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

• October 18, 2011

Client of Esrawe Studio‘s requests were precise, he asked for personal and introspective space which allowed the possibility of constant experiences inside the apartment, in the common and private areas, as well as on the terraces and hallways.

La Fontaine Esrawe 2 600x397 La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

La Fontaine Apartment, image courtesy Esrawe Studio | Photo by Paul Rivera

The Project is being developed in a mixed-use zone with visual and sound saturation, additionally, our client’s professional activities, which generate a great amount of stress on a daily basis, required the integration of special characteristics into the apartment.

La Fontaine Esrawe 502 600x397 La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

La Fontaine Apartment, image courtesy Esrawe Studio | Photo by Paul Rivera

The interior decorating and furnishing proposal consisted in generating points of continuity and recreation, one of the main concepts involved setting off a relationship with nature while preserving privacy, through contact with terraces and inner gardens, through reading, recreation and working areas, and spaces in which to get together with friends and family, all of this within a 200m2 apartment.

The color palette and textures of the materials are sober and neutral, allowing the full expression of the art, decoration, and vegetation.

The main space is divided by a central block intersected by a hallway which sections off the common and private areas, on one side of the block there is a green wall that is the heart or core of the entire space, as it is visible from almost every point in the apartment, on the other a continuous structure that integrates and serves different purposes.

La Fontaine Esrawe 302 La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

La Fontaine Apartment, image courtesy Esrawe Studio | Photo by Paul Rivera

This structure on the lower level acts as a monolith, and contains the pantry, service bedroom, guest bathroom, linen closet and the second bedroom’s bathroom. The upper level of the structure serves as the back of the library, the main bathroom, and doubles as a headboard for the main bedroom.

The open kitchen integrates into a two-story high ceiling and a bridge leading to the upper terrace.

La Fontaine Esrawe 501 600x399 La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

La Fontaine Apartment, image courtesy Esrawe Studio | Photo by Paul Rivera

The main bedroom blends into a private terrace, where the continuity of wood flooring through the screen doors lends a sense of unity to the space. The abundant vegetation surrounding the terrace creates a sense of intimacy.

La Fontaine Esrawe 403 600x397 La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

La Fontaine Apartment, image courtesy Esrawe Studio | Photo by Paul Rivera

The main bathroom is a black box, with ebony crystal marble on the floor, walls and paneling. It opens up on one side towards the hallway that connects the library and the main bedroom, and also to the front, facing the green wall, the heart of the project.

The main materials used are:

Hardwood, which covers most of the apartment’s surface, the doors and structure’s walls have an anthracite gray lacquer finish, marble in the main bathroom, and cantera (quarry) stone in the secondary bathrooms. The furniture has a mix of walnut wood tones with color lacquer.

Most of the built-in furniture was custom-designed, as well as a few special pieces for the main area.

La Fontaine Esrawe plan 600x615 La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

La Fontaine Apartment - Floor plans, drawing courtesy Esrawe Studio

La Fontaine Esrawe section 600x524 La Fontaine Apartment \ Esrawe Studio

La Fontaine Apartment - Sections, drawing courtesy Esrawe Studio

+ Project credits / data

Project: La Fontaine.

Concept: Héctor Esrawe.

Country: Mexico.

Construction: 200 sq. meters.

Year:2010.

Project Management: Jorge Bracho.

Project Coordination:Joaquín Cevallos.

Project Leader: Arq. Sr. Rodrigo L. Franco.

Team: Arq. Jr. Marcela Muñoz. Cynthia Cardenas.

Renders: Ian Castillo.

Landscape design: Entorno Arquitectura.

Furniture: DISEMO S.A. de C.V.

Photographer: Paul Rivera

+ All images and drawings courtesy Esrawe Studio

Tags: ,

Category: Interior