Valley-Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

• October 19, 2011

The innovative features in this new library include a daylight-filled floor plan, a natural ventilation tower, and the use of insulated concrete panels to keep the interior cool in the warm summer months.

Valley Hi North Noll Tam 21 600x400 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, image courtesy Noll & Tam Architects | Photo by David Wakely

The library sets a new standard for sustainability in a civic building, and meets Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold certification requirements. Three major sustainability objectives, set by the architects and the library, shaped the design: 1) maximize daylighting; 2) increase the building’s thermal mass, and 3) exceed California Energy Code Title 24 by over 25 percent.

Valley Hi North Noll Tam 03 600x696 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, image courtesy Noll & Tam Architects | Photo by David Wakely

The design began as diagram that was all about light. While walking around the site, the designer sketched a V-shaped roof that rose up to bring in natural light on both the north and south sides of a structure.

From that initial diagram, the design team created a vibrant, welcoming building that mimics the shape of an open book and lets in as much natural light as possible, reducing the need for artificial lighting and fostering an environment conducive to learning.

Valley Hi North Noll Tam 06 600x400 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, image courtesy Noll & Tam Architects | Photo by David Wakely

Valley Hi North Noll Tam 05 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, image courtesy Noll & Tam Architects | Photo by David Wakely

The design team collaborated with the library building committee to maximize square footage and provide daylit spaces for patrons and staff. Working from a program that outlined distinct service areas, the design team organized the interior spaces along a steel “spine,” continuing the imagery of an open book. The spine orients the patrons to the facility, and allows them to view into distinct spaces for children and teens, three group study areas, a learning center, and a computer lab with internet and word processing. Generous spaces, now common in libraries, include a community meeting room that can accommodate as many as 100 people, and a food court for refreshments and socializing.

Valley Hi North Noll Tam 02 600x270 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, diagram courtesy Noll & Tam Architects

Valley Hi North Noll Tam 08 600x400 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, image courtesy Noll & Tam Architects | Photo by David Wakely

By strategically orienting the building on the site, with the long facades facing due north and due south, the architects were able to capture the ideal amount of daylight while shielding the glazing from direct sunlight. The tilted roof also provides an ideal roof angle for photovoltaics. The design team selected a building-integrated photovoltaics system, which consists of attaching solar laminates directly onto the standing seam roof. This cost-effective approach is visually unobtrusive and, when fully installed, will provide an estimated 12 percent of the building’s energy.

Valley Hi North Noll Tam 09 600x400 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, image courtesy Noll & Tam Architects | Photo by David Wakely

Energy consumption was further reduced by incorporating insulation into the building’s concrete tilt-up slabs. Concrete tilt-up construction has traditionally been an efficient and rapid method of building warehouses and other commercial buildings in the area. The design team wished to explore this method on a civic building and to insert insulation into the large concrete slabs to preserve interior heat. This application is without precedent. No traditional computer simulation existed to calculate the thermal benefits of insulated tilt-up concrete walls. The architects won a design team incentive grant from the local Sacramento utility company’s “Savings by Design” program to commission additional modeling analyses, proving this method’s high thermal capabilities. The thermal mass feature is enhanced by the addition of a mixed-mode displacement ventilation system that allows natural air to cool the building at night.

Valley Hi North Noll Tam 18 600x400 Valley Hi North Laguna Library \ Noll & Tam Architects

Valley-Hi North Laguna Library, image courtesy Noll & Tam Architects | Photo by David Wakely

As a result of these sustainable design elements, the Valley Hi Library will exceed California Energy Code Title 24 by 34 percent, nine percent more than the original target. Its light-filled design, punctuated by a cheerful red tower that marks the children’s reading room, provides a welcoming landmark in the community.

+ Project credits / data

Architects: Noll + Tam Architects
Project: Valley Hi/North Laguna Library
Location: Sacramento, California
Client: City of Sacramento, Sacramento Public Library

Gross square footage: 20,500
Site area: 1.5 acres
Construction cost: $10.9 million

Contractor: Sundt Construction
Photographer: David Wakely
Collaborators: Sacramento Municipal Utilities District (SMUD), Savings by Design program
Key materials (type/brand): Insulated concrete tilt-up panels
Software used REVIT: AGI 32 Daylighting software
Awards/Certifications: LEED Gold, AIA San Francisco Excellence in Architecture 2011

Project Team:
Chris Noll, AIA, Principal in Charge
Jeff Day, AIA, Project Manager
Matthew Wadlund, Project Staff

Structural Engineer: Ingraham DeJesse Associates
Mechanical/Electrical/Plumbing: Guttmann & Blaevoet
Civil Engineer: JTS Engineering Consultants
Landscape Architect: The HLA Group
Acoustics: Walsh, Norris & Associates
Lighting: Alice Prussin Lighting Design
Signage: Matthew Williams Design
Cost: Silva Cost Consulting
LEED: Green Building Services

+ All images and drawings courtesy Noll & Tam Architects

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Education