Cascading Creek House \ Bercy Chen Studio

• November 9, 2011

Cascading Creek House was conceived less as a house and more as an extension and outgrowth of the limestone and aquifers of Central Texas.

The primary formal gesture of the project inserts two long native limestone walls to the sloping site, serving as spines for the public wing and private wing of the house. The walls and the wings they delineate shelter a domesticated landscape that serves as an extended living space oriented towards the creek below and protected from the torrents of water draining from the street above during sudden downpours characteristic of the area.

Bercy Chen cascading creek photo 1 600x433 Cascading Creek House \ Bercy Chen Studio

Cascading Creek House, image courtesy Bercy Chen Studio

The siting of the boundary wallsand building elements was informed by the presence and preservation of three mature native oaks.

Bercy Chen cascading creek photo 3 600x450 Cascading Creek House \ Bercy Chen Studio

Cascading Creek House, image courtesy Bercy Chen Studio

Against the constant datum of the imperceptibly sloping roof, the floor terraces along the contour of the land to define the interior into discrete spaces increasing in volume height away from the relative compression of the entry hall. Each wing of the house terminates with the roof cantilevered from a single column that frees up the exterior walls to be fully glazed, flooding the tall and open volume of the living room with daylight and offering generous views of the pool deck and the wooded silhouettes of the Texas Hill Country beyond. A series of vertical windows that permit glimpses of the courtyard in between the wings creates rhythmic bars of light in the hallway that leads to the bedrooms. Sun, fresh air, and greenery penetrate the most intimate spaces of the house through an interior courtyard next to the master bathroom.

Bercy Chen cascading creek photo 2 600x406 Cascading Creek House \ Bercy Chen Studio

Cascading Creek House, image courtesy Bercy Chen Studio

The building relates to contemporary architectural trends through its integration of sustainable features, in a combination of time-tested vernacular wisdom and cutting-edge high technology. The roof structure is configured so as to create a natural basin for the collection of rainwater, not unlike the vernal pools found in the outcroppings of the Texas Hill Country. These basins harness additional natural flows through the use of photovoltaic and solar hot-water panels. The water, electricity and heat which are harvested on the roof tie into an extensive climate conditioning system which utilizes water source heat pumps and radiant loops to supply both the heating and cooling for the residence. The climate system is connected to geothermal ground loops as well as pools and water features thereby establishing a system of heat exchange which minimizes reliance on electricity or gas.

Bercy Chen cascading creek axonometric diagram and precedents 600x388 Cascading Creek House \ Bercy Chen Studio

Cascading Creek House, drawing courtesy Bercy Chen Studio

Beyond the technological, the form and siting of the house subtly addresses the social issues of American suburbia. That the roof of the house sits below grade at street entrance offers a critical alternative to the stereotypical “McMansions” of the surrounding neighborhood. In contrast to the unassuming face towards the street, the residence presents itself generously towards the wilderness below, embracing nature without overwhelming it.

Bercy Chen cascading creek plan 600x458 Cascading Creek House \ Bercy Chen Studio

Cascading Creek House - Floor plan, drawing courtesy Bercy Chen Studio

Bercy Chen cascading creek sections 600x600 Cascading Creek House \ Bercy Chen Studio

Cascading Creek House - Section, drawing courtesy Bercy Chen Studio

+ PROJECT CREDITS / DATA

Architect: Bercy Chen Studio | http://bcarc.com
Location: Texas, USA

Tags: , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.