The Canopy of Renens’s Market Square \ Localarchitecture

• November 2, 2011

The market square’s new cover represents a sensitive approach to urban planning that is as much an engineering feat as a challenge for the town planners. The aim has been to combine nature and novel architecture to create a harmonious and symbolic whole that is adapted to all the activities associated with Renens’s town centre.

Renens Canopy localarchitecture 18 600x396 The Canopy of Renenss Market Square \ Localarchitecture

The Canopy of Renens's Market Square, image courtesy Localarchitecture

An exceptional structure in any terms, it has been formed using thin slabs (15cm maximum thickness) subtly suspended amid five magnificent lime trees planted along the edge of the square, along the rue du Midi. As if supported by the trees, the discontinuous lines of the canopy give the structure a vibrant natural aspect.

Renens Canopy localarchitecture 9 600x483 The Canopy of Renenss Market Square \ Localarchitecture

The Canopy of Renens's Market Square, image courtesy Localarchitecture

The folding form, with its large triangular pieces, creates a structure with considerable reach and affords spacious and varied emplacements beneath. The undulating lines of the canopy, punctuated by the trees, shelter the square’s urban furniture: a stage for open-air shows, several benches for gentle relaxation, and games for children. The warmth of the wood used here contrasts well with the flowing mineral lines of the canopy creating a natural link between the canopy and the pavement below.

Renens Canopy localarchitecture Facade 600x183 The Canopy of Renenss Market Square \ Localarchitecture

The Canopy of Renens's Market Square - Facade, drawing courtesy Localarchitecture

The supporting pillars, three metallic struts, are artistically blended with the trunks of the trees which line the arcade.

Renens Canopy localarchitecture 12 600x296 The Canopy of Renenss Market Square \ Localarchitecture

The Canopy of Renens's Market Square, image courtesy Localarchitecture

They rise from the ground spreading upwards creating a protective frame around the trunks of the trees. On the ground, cut into the pavement, a triangular grill, reflecting the shapes of the slabs forming the canopy, is the foothold for both the supporting pillars and the trees. Rainwater collects in the hollows formed by the roof structure, and is guided into the hollow pillars from where it flows down to the grill, creating a natural watering for the trees.

Renens Canopy localarchitecture 34 600x471 The Canopy of Renenss Market Square \ Localarchitecture

The Canopy of Renens's Market Square, image courtesy Localarchitecture

This marriage of mineral and green in the construction enables the ensemble to reflect the change of seasons. Firmly planted in the pavement of the Market Square, the cover creates an atmosphere at once urban and rural, ideal for relaxing and friendly exchanges with others. At night, a discreet lighting highlights the undersides of the canopy. The soft lines around the edges tend to enhance the feeling of a watchful, strong, presence at the heart of Renens’s town centre.

Renens Canopy localarchitecture 15 600x480 The Canopy of Renenss Market Square \ Localarchitecture

The Canopy of Renens's Market Square, image courtesy Localarchitecture

This symbiosis between architecture and nature extends even to the construction procedure itself, as a witness of the discreet traces left by the wood of the mould used to create the concrete forms, a sort of photographic negative of the creative process.

The design of this quite exceptional work of art is the fruit of the continual dialogue that the three expert professionals – architects, engineers and landscape experts – maintained throughout the project. The very nature of the location helped dictate the architectural choices, such that the structure blends naturally with its environment. Computer-aided design and calculation techniques were used to ensure the correct sizing of each component of the complex structure.

Renens Canopy localarchitecture detail 600x470 The Canopy of Renenss Market Square \ Localarchitecture

The Canopy of Renens's Market Square - Details, drawing courtesy Localarchitecture

Three-dimensional models enable visualising the irregularly shaped edifice, where each facet of the structure supports and enhances its neighbour. (See the designs from BG.) This major architectural undertaking is a subtle embellishment to the existing surroundings and an important addition to the heart of Renens. The symbolic form of the arcade will enable all the various activities that take place in and around the Market Square, and indeed all the local inhabitants, to feel at home.

+ Project credits / data

Architects: LOCALARCHITECTURE | Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre, Laurent Saurer
Engineers: BG ingénieurs conseil | Michel Capron
Landscape designer: Paysagestion SA | Olivier Lasserre, Laurent Salin
Location: 1020 Renens, canton de Vaud, Suisse
Project Owner: Renens City

Civil Engineers: BG Bonnard et Gardel SA / consulting engineers, Lausanne
Landscape Architects: Paysagestion SA, Lausanne
Concrete Enterprise: Jaquet SA, Territet-Veytaux

Load-baring Structure:
Folded concrete structure 15cm thick.
15 metal pillars with a diameter of 13cm.

Cast: Three fold cast, laser cut.
Concrete finish: resin with aluminum dust
Metal quantity: 250 kg/m3
Trees: 5 Plane Trees
Total Cost tax-inclusive: 480’000 €
Surface: Cover: 300 m2
Market square: 2300m2
Year of construction: 2010-2011

+ About LOCALARCHITECTURE

LOCALARCHITECTURE was founded in Lausanne by partners Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre and Laurent Saurer in 2002.

Our work focuses on developing a responsive and fresh architecture that contributes in redefining a context’s harmony and history. Localarchitecture’s goal is to achieve a positive impact on the environment by integrating time, sounds and seasons in the design process.

Localarchitecture has been recognized nationally and internationally in publications and competitions. Recent awards include Distinction Romande d’Architecture Award, Federal Bois21 Award for new wood utilization in Sustainable Development, New Estonian National Museum, and New Fine-Arts Museum in Lausanne.

+ All drawings and images courtesy of Localarchitecture 

Tags: , ,

Category: Landscape, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.