Dalian Public Library \ Architects Collective

• December 16, 2011

The new library is designed to become the center and heart for the local community with a strong relationship to the ocean and the bay. The building is placed in a park setting and aims to be a landmark for locals and visitors and a symbol for the creative and environmentally friendly future of New Pulian. It is a place for the public to read, contemplative and come together. The basic architectural form for the new library is the rose petal since the Monthly Rose is the city flower of Dalian. The new Pulian branch is one of several library branches in the Dalian region with each branch symbolizing a petal and forming a rose flower.

Dalian Public Library Architects Collective rendering 4 600x337 Dalian Public Library \ Architects Collective

Dalian Public Library, render courtesy Architects Collective

Dalian Public Library Architects Collective rendering 6 600x404 Dalian Public Library \ Architects Collective

Dalian Public Library, render courtesy Architects Collective

Dalian Public Library Architects Collective rendering 2 600x360 Dalian Public Library \ Architects Collective

Dalian Public Library, render courtesy Architects Collective

Dalian Public Library Architects Collective rendering 5 600x360 Dalian Public Library \ Architects Collective

Dalian Public Library, render courtesy Architects Collective

+ Project facts

Project: Dalian Public Library
Project type: Construction of a new public library
Location: Dalian, China
Proecedure: Invited competition
Result: Finalist
Client: City of Dalian
Architect: Architects Collective
Team: Andreas Frauscher, Patrick Herold, Richard Klinger, Martin Schorn, Kurt Sattler, Fei Tang
Gross floor area: 50.000 m²
Competition date: 10/2011
Construction costs: EUR 50.000.000

Dalian Public Library Architects Collective diagrams 600x424 Dalian Public Library \ Architects Collective

Dalian Public Library - Conceptual diagram, drawing courtesy Architects Collective

+ All images and drawings courtesy Architects Collective
+ Project by Architects Collective on +MOOD
Klagenfurt Nordspange 04 north link 04 %C2%A9Hertha Hurnaus 600x400 Dalian Public Library \ Architects Collective

Architects Collective Receives Austrian Client’s Award 2011 for Klinikum Klagenfurt

ozuluama roof 03 550x366 Dalian Public Library \ Architects Collective

Ozuluama Residence | Architects Collective in collaboration with at.103

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] Dalian Public Library Architects Collective : plusMOOD Ozuluama Residence | Architects Collective in collaboration with at.103 [...]