Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

• January 25, 2012

LAVA future classroom 3 600x343 Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

Future Classroom, render courtesy Laboratory for Visionary Architecture

LAVA future classroom 2 600x480 Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

Future Classroom, render courtesy Laboratory for Visionary Architecture

LAVA’s school relocatable is a learning space for the future. The classroom for 21st century learning is sustainable, integrates with the landscape, connects with the school environment, and is suitable for prefabrication and mass customisation.

Relocatables are the decades old solution to changing demographics, remote community needs, and natural disasters. Unsightly, they are perceived as cheap and unpleasant spaces.

LAVA future classroom 4 600x360 Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

Future Classroom, render courtesy Laboratory for Visionary Architecture

This idea is upturned with spaces that are sustainable, practical, costeffective whilst making learning fun and exciting.

LAVA future classroom ClimaAridA 600x399 Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

Future Classroom, drawing courtesy Laboratory for Visionary Architecture

LAVA future classroom sec 600x342 Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

Future Classroom, drawing courtesy Laboratory for Visionary Architecture

Sustainable design includes prefabrication, eco-materials, symmetrical repeatable geometry, and small lightweight easily transportable modular elements. The modular façade system is manually operable, flexible for light and shade, enclosed space or open space, bringing the outside in or the inside out. Mass customisation is low cost, low carbon, with off-site prefabrication allowing responsive assembly, and adapts to varied climates, unusual configurations and topographies.

LAVA future classroom q 600x300 Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

Future Classroom, render courtesy Laboratory for Visionary Architecture

The ‘three axis’ geometry design allows interlocking of various configurations to adapt to changing class sizes, learning clusters and future learning methods.

This cellular space for learning strengthens the connection between mankind, nature and technology.

The design received a ‘Jury Special Mention’ in the Australian Future Proofing School competition and was on show in December 2011 at the Wunderlich Gallery, University of Melbourne.

+ For more information about the competition result, visit http://www.msdincubator.com/gallery/.

LAVA future classroom 5 600x638 Future Classroom \ Laboratory for Visionary Architecture

Future Classroom, drawing courtesy Laboratory for Visionary Architecture

+ About

LAVA – Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck
LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) was founded in 2007. The directors, Chris Bosse, Tobias Wallisser and Alexander Rieck, have designed projects such as the city centre plan for the CO²-neutral Masdar City, the Michael Schumacher Tower in Abu Dhabi, Future-Hotel-Prototype in Duisburg and a new university master plan in Saudi Arabia.

Chris Bosse, whilst associate architect at PTW Architects, was a key designer of the Watercube at the 2008 Beijing Olympics. Tobias Wallisser is Professor for Innovative Construction and Spatial Concepts at the State Academy of Fine Arts, Stuttgart. As an associate architect at UNStudio, Amsterdam, he was responsible for the planning of the Stuttgart Mercedes-Benz Museum. Both of these projects set new standards in the field of computer-based drafting. Alexander Rieck has been working for the Fraunhofer Institute in Stuttgart for over ten years and coordinates a range of inter-institutional architectural activities, including the research project Future of Construction.

PARTNERS: ARUP

Mankind | Nature | Technology
With the rapid pace of information across the globe new opportunities are emerging for making connections between local, regional and global contexts.

The classroom of the future uses this current technology revolution to position a space for learning at the nexus between knowledge and social interaction. The design anticipates the future by allowing classes to be subdivided in flexible clusters, which can continuously change. The teacher, rather than being watched like a black box theatre performance, is in the centre of these clusters and moves around them. The system acts as an adaptable system instead of a fixed hierarchy.

Sustainable Integration – Broad spectrum
Sustainable design extends beyond performance related solutions to the proposed method of prefabrication, selection of materials, symmetrical repeatable geometry, and small modular elements that are lightweight (able to be manually handled) and easily transportable on small readily available vehicles. The modular façade system, designed for each location, is manually operable and gives greatest flexibility for light and shade, enclosed space or open space, bringing the outside in or the inside out.

Discovering the Future – a building that learns
Naturally informed geometry of the module provides a framework for present and future classroom configurations. Lightweight fabric separates a central space; this allows the classroom module to adapt to one large or three smaller spaces for learning – all connect to landscape or compatible contexts. Small and large class sizes are accommodated by the classrooms basic ‘three-axis’ geometry that allows the interlocking of each module to form large groups with smaller learning clusters. This results in the building itself learning how to adapt to future methods or learning and future modes of operation. The building at the same time educates the students about sustainability, social interaction, nature and technology.

Mass Customisation – low cost, low carbon
Prefabrication will:

  • Allow all building components to be prefabricated off site as complete elements.
  • Floor and roof elements to be “sandwich panels”, designed to be easily manoeuvrable and connectable.
  • Allow elements to be connected on site using simple connections, e.g. bolts or screws for structure.
  • Minimise material waste, number of elements and construction time allow for stockpiling of classrooms for deployment at short notice to replace school facilities damaged by natural disasters.

A Future of Learning
Knowledge is a global resource that is shared through technology – a rapidly evolving entity. The future of learning will be through technology that is accommodated in a space that supports both human interaction and virtual discovery, a space that enhances opportunities for learning and allows remote locations to participate in the future of learning. This allows the future classroom to adapt to multiple sites, unusual configurations and topographies. A simple prefabrication telescopic system of posts supports the main structure and allows flat and sloping terrains to be accommodated; integrating the classroom in to the landscape. This adjustable system allows rapid installation and relocation when required. This cellular space for learning embraces a future that strengthens the connection between mankind, nature and technology.

+ Project facts

ARCHITECT: Laboratory for Visionary Architecture [LAVA] | www.l-a-v-a.net
Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck
NAME OF PROJECT: Classroom of the Future
LOCATION: Australia
DATE: 2011
CLIENT: Future Proofing School
STATUS: Competition entry – commendation
SIZE: 60-180 sqm each

+ All images and drawings courtesy LAVA

Tags: , ,

Category: Architecture, Education