Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

• March 25, 2012

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill 1 Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill, image courtesy archiv olgiati

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill 2 Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill, image courtesy archiv olgiati

The Bardill Studio building has replaced an old barn in the protected centre of the village of  Scharans. Building permission was granted by the local authorities on the condition that the new building would have exactly the same volume as the old barn.

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill 3 Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill, image courtesy archiv olgiati

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill 4 Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill, image courtesy archiv olgiati

The client, Linard Bardill, who lives in a house a very short walking distance away from the site, required only a single space to work in. This working space occupies less than a third of the stipulated volume. The rest of it is taken up by an atrium that is lent a monumental character by a large, round opening to the sky. It is this element that invests the building with its grandeur and clarity in contrast to the arbitrary geometry of its external appearance and the small dimensions of its village surroundings.

Atelier Bardill is open for the public on Fridays between 1pm and 5pm.

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill 5 Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill, image courtesy archiv olgiati

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill 7 Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill, image courtesy archiv olgiati

+ Project facts

Atelier Bardill
Scharans, Switzerland

object: private atelier – one working space
client: Linard Bardill, musician + poet

architect: Valerio Olgiati, prof. dipl. architect ETH/SIA, Senda Stretga 1, 7017 Flims
Tel. +41 81 650 33 11, Fax +41 81 650 33 12, mail@olgiati.net
collaborators: Nathan Ghiringhelli (project manager office Olgiati), Nikolai Müller, Mario Beeli
construction supervisor: Linard Bardill
structural engineer: Patrick Gartmann, partner of Conzett, Bronzini, Gartmann AG, Chur

materials: red in-situ concrete, steel, copper
begin of planning: 2002
begin of construction: July 2006
end of construction: August 2007
volume: 665 m3
area: atelier space: 70 m2
garage, storage, technical: 65 m2
courtyard: 150 m2
technical information: heated by solar energy, tabs, controled air ventilation system

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill Site Plan Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill - Location plan, drawing courtesy archiv olgiati

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill Ground floor Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill - Floor plan, drawing courtesy archiv olgiati

VALERIO OLGIATI Atelier Bardill Section Atelier Bardill \ Valerio Olgiati

Atelier Bardill - Section, drawing courtesy archiv olgiati

Tags: , , ,

Category: Architecture, House, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.