Cliff House \ Scott Allen Architecture

• March 22, 2012

Cliff House TB 001 Cliff House \ Scott Allen Architecture

Image courtesy Scott Allen Architecture | Photo by Tim Bies

Tucked against the wall of a natural cliff and right on the water’s edge in Gig Harbor, Washington, this project answered the unique challenges of its site. The footprint for the new structure replaces an old guest house and boathouse, and was limited in its size by an agreement through a regulatory process.

Cliff House TB 014 sa edits june 2011 600x863 Cliff House \ Scott Allen Architecture

Image courtesy Scott Allen Architecture | Photo by Tim Bies

The design solution makes the roof of the new structure an extension of the upland lawn, with a glass-enclosed elevator providing access to the two levels below. To the south, an outdoor living space is set between the house and a new boathouse. Stairs lead down to the water and are incorporated into a series of decks, terraces, and bridges that create spaces for living and entertaining. This area also features a wood-burning pizza oven and an outdoor fireplace.

Cliff House TB 008 600x901 Cliff House \ Scott Allen Architecture

Image courtesy Scott Allen Architecture | Photo by Tim Bies

Inside, the main level has the feel of a boat’s cabin, with warm Douglas fir ceilings, walls, and trim. Large oversized windows and doors invite the outside in, and allow for a completely free flow during the warm months. The exterior materials were selected for their abilities to withstand this marine environment, including copper, concrete, metal window cladding, and cedar. Sustainable techniques such as sunscreens, a green roof, and complete envelope integrity are featured.

Cliff House site plan Cliff House \ Scott Allen Architecture

Site plan, image courtesy Scott Allen Architecture | Photo by Tim Bies

+ Project facts

Cliff House
Scott Allen, Principal Designer (project executed during Scott’s tenure as a named Principal at Olson Sundberg Kunding Allen OSKA) Architects.
Interior furnishings by OSKA
Tim Bies photography
Northwest Design Awards, Outdoor Living, 1st Place, 2006
Featured in PMG’s Home and Garden, Winter 2005/2006

+ All images and drawings courtesy Scott Allen Architecture | Photo by Tim Bies

Tags: ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.