HOLE 19 \ x architekten

• March 13, 2012

Hole 19 x architekten 01 600x300 HOLE 19 \ x architekten

HOLE 19, image courtesy x architekten | Photo by Dietmar Tollerian

Hole 19 x architekten diagr 600x123 HOLE 19 \ x architekten

HOLE 19 - Concept, drawing courtesy x architekten

Corporate Golf Space

The golf course as an integrated design landscape and topography nestles up to the soft downs of the Mühlviertel. The club house merges with the landscape and integrates consistently into the natural surroundings, almost being completely absorbed by it. Its outer and inner rooms are designed as a seamless transition into the golf course and become one with the surrounding sports grounds. The inner court offers possibilities for multi-functional activities in a sheltered atmosphere – as a garden for visitors as well as a location for events and award ceremonies. Towards the south west the court opens up into a covered terrace as far as the driving range. On the northern side, it serves as a reception area for players returning from the 18th Hole. The inner court presents itself as the “19th Hole” and the club house as the “19th Green” of the golf course and they resemble the Start as well as the Finish in the movement of club members and visitors.

Corporate Golf Space Energy 600x450 HOLE 19 \ x architekten

HOLE 19, courtesy x architekten

Ecology

Openness and responsible action, not an elitist club life, are most important for the building project. This vision is implemented through the integration of the golf course into the landscape, through ecological care of the lawns and the concept of Zero Energy in the club house.

Hole 19 x architekten 03 600x313 HOLE 19 \ x architekten

HOLE 19, image courtesy x architekten | Photo by Dietmar Tollerian

Hole 19 x architekten 05 600x298 HOLE 19 \ x architekten

HOLE 19, image courtesy x architekten | Photo by Dietmar Tollerian

The concept of Zero Energy

The club’s existing area which is being restored produces unusually high energy surpluses. Therefore the use of this thermal waste with regard to the energy concept seemed to be a natural and logical consequence. The waste heat from the systems and devices in the restaurants is used optimally in the form of a multiple energy cascade. Warm and polluted air from the hottest points of the restaurant kitchen are sucked into a ventilation system, which is already a necessary part of the design, and which filters the air and sends it through to a hypocaust. This hypocaust heats the floor in the bar and restaurant area. A heat exchanger then releases 50% of the heat content of the slightly cooled air into the incoming fresh air. As the now considerably cooled exhaust air still contains a lot of energy, heating energy and warm water for the heating of the supply air and the floor heating in the changing rooms is won with the help of another air/water heat pump.

Hole 19 x architekten 09 600x300 HOLE 19 \ x architekten

HOLE 19, image courtesy x architekten | Photo by Dietmar Tollerian

An ecologically reconcilable golf lawn

The golf lawn is kept free from weed in terms of a broader ecological approach solely through mowing and mechanical treatment without the use of herbicides – surely a unique method on Europe’s golf courses.

+ Project facts

Project: HOLE 19
Location: Am Golfplatz1, A-4271 St. Oswald, Upper Austria
Architect: x architekten | http://www.xarchitekten.at/
Client: Golf und Tourismusförderung
Construction: Passivhaus

Floor space: 489 m²
Built-up area: 757 m²
Start of planning: 2002
Start of construction: May 2003
Handing over: June 2004

Pictures: Dietmar Tollerian

+ All images courtesy x architekten

Tags: , ,

Category: Architecture, Sport

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.