Auditorium Plantahof \ Valerio Olgiati

• April 4, 2012

Valerio Olgiati Auditorium Plantahof 2 600x450 Auditorium Plantahof \ Valerio Olgiati

Auditorium Plantahof, image © Javier Miguel Verme

Valerio Olgiati Auditorium Plantahof 6 600x800 Auditorium Plantahof \ Valerio Olgiati

Auditorium Plantahof, image © Javier Miguel Verme

The placement of the new auditorium creates a new central square within the overall structure of the Plantahof agriculture school. The high façade holds together the new piazza.

Valerio Olgiati Auditorium Plantahof 3 600x450 Auditorium Plantahof \ Valerio Olgiati

Auditorium Plantahof, image © Javier Miguel Verme

The inner space of the auditorium lies in half-light. Two windows facing each other define the inner space and allow for a view from the new piazza towards the axis of the Prättigau valley. A thin, dark coloured, concrete wall stretches over the pillars and beams like a tent. These elements are supported outside the building by the abutments. The structure combines in equal measure a frame and a solid construction. The result is a hybrid of pillars and walls, expressing an architectural concept and lending the building character.

Valerio Olgiati Auditorium Plantahof floorplan 225 600x849 Auditorium Plantahof \ Valerio Olgiati

Auditorium Plantahof, image courtesy Archive Olgiati

The new auditorium is multifunctional and has a capacity of 130 to 180 seats. In addition to its conventional use, the new hall has the capacity to host different kinds of events such as seminars, congresses and panel discussions.

+ Project facts

Auditorium Plantahof
Landquart, Switzerland

client: Building control department of Canton Grison
architect: VALERIO OLGIATI, architect, Senda Stretga 1, 7017 Flims
collaborators: Nathan Ghiringhelli (project manager office Olgiati), Daisuke Kokufuda
construction supervisor: Georg Nickisch, Franz Bärtsch, ARGE Nickisch/Bärtsch, Chur
structural engineer: Patrick Gartmann, Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur

materials: anthracite in-situ concrete, steel, chrome-nickel-steel
competition: 1. prize, 2008
begin of planning: november 2008
begin of construction: october 2009
end of construction: october 2010
volume: 2,240 m3 (SIA 416)
area: 270 m2
Investment costs (BKP 1-9): 2.75 Mio. CHF
m3-price (BKP 2): 898 CHF / m3
copyright plans: Archive Olgiati
copyright pictures: Javier Miguel Verme (jverme@bluewin.ch)

+ All drawings courtesy Archive Olgiati | Photo © Javier Miguel Verme

Tags: , , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.