Installation QUATTRO PUNTI PER UNA TORRE \ Massimo Iosa Ghini

• April 6, 2012

State University of Milan
16-28 April 2012

Installation QUATTRO PUNTI PER UNA TORRE
Project by MASSIMO IOSA GHINI
Partner FMG Fabbrica Marmi e Graniti
In collaboration with IGUZZINI, TECNOVISION, FARAONE

CONCEPT

The monolith, the stone, the tower, ancestral typologies.

The continuous surface, the leather has no perimeter, each junction is a cost and a loss … large slabs FMG have few joints.

Man poetic dream, the natural curve that materializes the limit between inside and outside.

The complex internal metabolism, light and energy in symbiosis with the solid material .

Massimo Iosa Ghini

INTERNI LEGACY iosaghini 600x667 Installation QUATTRO PUNTI PER UNA TORRE \ Massimo Iosa Ghini

Image courtesy MASSIMO IOSA GHINI

A bond between legacy and modernity, tradition and innovation, an exploration of the theme “contintuity with the exprience of the past”, both as regards technology and development of materials and their production and application.

The idea of the installation (carried out for FMG Fabbrica Marmi e Graniti) is to use the primordial monolith, the whole massive block of stone material, that has produced architectures and sculptures from time immemorial, repeated through the use of the large-sized ceramic slab with a finish that draws inspiration from the quarry stone.

PROJECT

It’s a stem-like tower with a structure faced with large ceramic slabs (300×150), laser- cut and finished.

The tower rises to a remarkable height, finding new and innovative architectural and structural solutions, that emphasize the sustainability of a material usually bound to tradition in the collective imagination.

Its passage to contemporaneity is stressed by the high-tech, curved cut on slabs to reveal the surface treatment in the core of the installation, marked by a special decoration carried out with a Led technology forming a luminous mesh and a changing geometry, which is a symbolical continuity between past, present and future.

The inner part glimpsed is carried out with energy-saving LEDs to obtain a motion effect (of a thinking mind).

The base features a glass banister lit up with LEDs along its outer edge.

+ See more projects by Massimo Iosa Ghini here.

Tags: , , , , ,

Category: Installation, Lighting

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.