New Bauhaus Museum \ MenoMenoPiu Architects

• April 6, 2012

1 VIEW FROM THE PARK 600x285 New Bauhaus Museum \ MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum, image courtesy +imgs

The transparency makes the continuity between inside and outside, the outside comes inside and vice-versa. An eclectic conquest of the space makes the building not a barrier but a dynamic urban link, crossed by a linear flexible path across Bauhaus history. The idea of creating a new unity by the marriage of many arts and movements.

The Classic Siftung Weimar announced the results of the international architectural competition for the New Museum In Weimar. 536 projects were submitted to the jury, here the awarded proposition by MenoMenoPiu Architects.

2 INTERIOR VIEW 600x260 New Bauhaus Museum \ MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum, image courtesy +imgs

The building is conceived as an open square at the crossing point of the three main city forces, old and new city and the park, a flexible “object” that allows different activities inside and around it.

4 GROUND FLOOR PLAN 600x625 New Bauhaus Museum \ MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum – Ground floor plan, drawing courtesy +imgs

5 LEVEL 1 PLAN 600x625 New Bauhaus Museum \ MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum – First floor plan, drawing courtesy +imgs

A covered square as a multifunctional space that may or may not interact with the upper exhibition floor, depending on opening hours, a multitask space opened to the city in a natural relation with the park.

7 CONCEPTUAL SKETCHES 600x119 New Bauhaus Museum \ MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum – Conceptual diagram, drawing courtesy +imgs

The “clever cover”, as a key element designed to be flexible to accommodate contemporary technologies to full filled the future needs of the building. The game of light and shadows made by the pattern of the cover evokes the drawings of Josef Albers.

The 5O% of the roof (1250m²) is covered by photovoltaic panels which provide up to 250kw/day, satisfying the 60% of the museum energy consumption.

9 ENVIRONMENTAL SECTIONS 600x298 New Bauhaus Museum \ MenoMenoPiu Architects

New Bauhaus Museum – Sections, drawing courtesy +imgs

Sliding shaders manage the seasonal solar interior contributions, satisfying programmatic needs of the different boxes .

The system “box in the box”, in synergy with the technological roof , guarantees the best climatic control through the different seasons.

I’m interested in the idea of overlapping images over several layers of transparent surfaces.

Moholy-Nagy’s “Light Space Modulator”

+ Project credits

New Bauhaus Museum
city, country – Weimar, Germany

project description – The transparency makes the continuity between inside and outside, the outside comes inside and vice-versa. An eclectic conquest of the space makes the building not a barrier but a dynamic urban link, crossed by a linear flexible path across Bauhaus history. The idea of creating a new unity by the marriage of many arts and movements.

use – Museum
site area – 10618 m²
building area – 3200 m²
structure – Steel Structure
designer /architect – MenoMenoPiu Architects /- – + AA/
collaborators – Francois Zab-Marco Lavit Nicora-Marco Conti Sikic-David Yahn-Drahi-Luca Stortoni
landscape – Bassinet Turquin Paysage
engineering – Marc Hammon- Giulia Fatarella
status of project / expected completion if applicable – Honorable Mention
client – The Klassik Stiftung Weimar
firm website – www.mmpaa.eu
photo credit – Courtesy of +imgs

+ About Menomenopiu

Menomenopiu is an international architecture firm based in Paris and Rome.

Four associates, all Italians who met in Paris, before friends then collegues.

Our aim is to explore all the potentials of contemporary architecture, different approach for different projects and environments.

Less for less equal more, retrieve the best from every context.

+ All images and drawings courtesy Menomenopiu

Tags: , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.