Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

• May 21, 2012

LAVA 01 GCF Northside 600x336 Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

Green Climate Fund Headquarters, render courtesy LAVA

The Federal Republic of Germany chose the multinational firm Laboratory for Visionary Architecture [LAVA] as the designers for their bid to host the Secretariat of the Green Climate Fund [GCF] in Bonn.

LAVA’s design for the headquarters of the GCF is ‘an ecological model project’ and demonstrates their motto: ‘green is the new black’.

LAVA 02 GCF Main Entrance 600x349 Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

Green Climate Fund Headquarters, render courtesy LAVA

The vision for international climate protection will be realised in the building design itself, with innovative solutions such as:

  • Facades are articulated according to building orientation
  • Surfaces integrate various means of regenerative energy production
  • Photo-voltaics and bioreactors demonstrate the application of the latest technologies
  • The building responds to the site to maximize the experience of its natural qualities
LAVA 03 GCF Entrance Main Atrium 600x356 Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

Green Climate Fund Headquarters, render courtesy LAVA

With a design inspired by the beautiful setting in the Rhine valley, and with curvilinear forms, nature light wells, roof top gardens and a large sunken terrace for the restaurant, the three level structure will comply with the latest energy and building ecology standards, meeting the highest demands in terms of sustainability (German gold certificate), ecology and energy efficiency (net zero energy).

LAVA 04 GCF Library 600x379 Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

Green Climate Fund Headquarters, render courtesy LAVA

We were honoured to be asked by the German government to support their bid for the GCF with a state-of-the-art proposal reflecting its core values.

LAVA director Tobias Wallisser

LAVA has worked closely with the advanced research facilities and experts at the world renowned Fraunhofer IAO to generate intelligent systems, materials and skins that respond to external influences such as air pressure, temperature, humidity, solar-radiation and pollution.

LAVA director Alexander Rieck

Since winning the international competition to design the centre of the world’s first eco city, Masdar, in 2009, our projects have focussed on combining digital workflow, nature’s principles and the latest digital fabrication technologies with the aim of achieving MORE WITH LESS: more (architecture) with less (material/energy/time/cost).

LAVA director Chris Bosse

LAVA 05 GCF Southside 600x381 Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

Green Climate Fund Headquarters, render courtesy LAVA

Described as ‘architecturally appealing’ and ‘environmentally friendly with functional spaces that foster working productivity’ the purpose built GCF headquarters will offer ideal working conditions for approximately 300 Green Climate Fund officials, on a 13,000m2 site.

Offices with state-of-the-art office technology, logistics areas with security controls and a visitor reception zone, an auditorium, a conference room, a canteen/cafeteria and an underground car park create optimal working conditions.

LAVA 06 GCF Site Plan 600x423 Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

Green Climate Fund Headquarters - Site plan, drawing courtesy LAVA

The proposed building has excellent transport connections, is in walking distance from several Federal ministries, including the Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety and the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development.

LAVA 07 GCF Explosion 600x423 Green Climate Fund Headquarters \ Laboratory for Visionary Architecture

Green Climate Fund Headquarters - Axo, drawing courtesy LAVA

Chris Bosse, Tobias Wallisser and Alexander Rieck set up LAVA as a network of creative minds with a research and design focus in 2007 with offices in Sydney, Shanghai, Stuttgart, Berlin and Riyadh.

+ Project facts

Client: The Federal Government of Germany
Location: Bonn, Germany
Status: Feasibility Study 2012
Size: 13,000 sq.m
Project Team: LAVA – Tobias Wallisser, Alexander Rieck, Chris Bosse With Stephan Markus Albrecht, Marvin Bratke, Stefanie Pesel, Christian Tschersich
General Advisor: Fraunhofer IAO
Building Advisor: Fraunhofer Allianz Bau
Photobioreactor-Facade / Microalgae Cultivation Advisor: Fraunhofer IGB
Visualisation: MIR

Tags: , , ,

Category: Architecture, Office