Haraldsplass Hospital \ C. F. Møller Architects

• May 31, 2012

Haraldsplass visualization birds eye 600x816 Haraldsplass Hospital \ C. F. Møller Architects

Haraldsplass Hospital, image courtesy C. F. Møller Architects

An innovative approach to hospital design

A whole new kind of hospital – that is how the jury described the winning proposal by C. F. Møller Architects for a new 10,000 m2 ward building for Haraldsplass Hospital in Bergen, Norway. Gone are the traditional hospital corridors, to be replaced by open common areas and efficient logistics.

Haraldsplass Hospital was built in 1986 and has approximately 184 beds. The new building will cover 10,000 m2 and give the hospital a further 108 beds on three storeys. There will also be new underground parking facilities for approximately 400 cars.

Haraldsplass visualization exterior 1 600x359 Haraldsplass Hospital \ C. F. Møller Architects

Haraldsplass Hospital, image courtesy C. F. Møller Architects

The new building will lie at the foot of the Ulriken mountain, with the river Møllendalselven in front.

The jury praised the proposal’s innovative approach to hospital design:

Here the patient is placed in the centre, and given a place in a varied and beautiful land-scape. The drawings show attractive new experiences for staff and patients alike, while the needs of relatives are accommodated in a beautiful and well-nuanced arrivals area.

Haraldsplass visualization interior 1 600x313 Haraldsplass Hospital \ C. F. Møller Architects

Haraldsplass Hospital, image courtesy C. F. Møller Architects

Beautiful and welcoming environment

In stark contrast to traditional hospital buildings, there are no long corridors. The wards are located around two large covered atria, which provide the setting for two different kinds of common areas: a public arrivals area with a reception, café, shop and seating area, and a more private space for patients and their guests only.

Haraldsplass visualization siteplan 600x849 Haraldsplass Hospital \ C. F. Møller Architects

Haraldsplass Hospital - Site plan, drawing courtesy C. F. Møller Architects

The atria draw daylight into the building, where lush vegetation with bamboo plants in water pools and a bed of grass, flowers and creeping plants help to ensure a good indoor climate. All patients will have access to views of the valley and the city, as the new building follows the course of the Møllendalselven river, with an angled facade.

Haraldsplass sketch 600x261 Haraldsplass Hospital \ C. F. Møller Architects

Haraldsplass Hospital - sketch, drawing courtesy C. F. Møller Architects

The project has also been highlighted as being very eco-friendly, amongst other reasons because the facade size is small relative to the gross area. By taking new approaches to ventilation and reusing waste heat from the existing hospital, the new ward can achieve ‘passive house’ standard.

C. F. Møller Architects won the competition in co-operation with Asplan Viak and Norconsult.

Four teams submitted proposals for the new Haraldsplass Hospital. The others were: Origo Arkitektgruppe in collaboration with Ratio Arkitekter, Link Arkitektur, and Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere.

Work on the project is expected to commence in 2014 and be completed in 2015.

+ Project facts

Client: Stiftelsen Bergen Diakonissehjem (SBD)
ArchitectC. F. Møller Architects
Size: 10000 m²/108 beds (10000 m² parking/400 parking spaces)
Address: Bergen, Norway
Year of competition: 2012
Construction period: From 2012-
Landscape: Asplan Viak
Energy consumption: Norconsul

+ All images and drawings courtesy C. F. Møller Architects

Tags: ,

Category: Architecture, Healthcare

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. wow! i am so excited for it to be completed to see how amazing the interiors and healthcare design will be. thanks for the great post you’ve got.