Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

• May 19, 2012

Marco Guarda Leiria House 09 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

Marco Guarda Leiria House 30 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

Portuguese photography studio FG+SG shared with us their latest work of Xieira House II which was designed by A2+ Arquitectos.

Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor. The typology was defined according to the best sunlight, as this is one of the richest of this Mediterranean country. So all rooms are oriented to the east, the living room (place more permanent) to south, the kitchen to west and garage to north where the functionality is the symbiosis of the project.

Marco Guarda Leiria House 01 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

Marco Guarda Leiria House 21 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

Marco Guarda Leiria House 27 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

The professional link of the owner to the forestry sector, led us to look for sources of inspiration in the region. We are in the west of the country, near the city of Leiria that is distinguished by loggers and mythical forests (created by King D. Dinis in order to protect the city from sand storms from the winds off the Atlantic ocean) this was the turning point of the project which allowed us to take advantage of traditional formwork pine boards used in the concrete in sight walls at core walls of the house.

Marco Guarda Leiria House 04 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

The simplicity of the project s expressed by twisting volumes, clearly creating a courtyard entry that indicates slightly pedestrian access to the main entrance of the house. These indications are given to the observer by curvilinear shapes of the concrete in sight walls.

Marco Guarda Leiria House 05 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

Marco Guarda Leiria House 02 600x400 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

As the source of inspiration used, the project resulted from a constant metamorphosis of the modern, minimalist, fragile and traditional, raw, lush. Thus were linked elements such as rough wood formwork of the in sight concrete and the creation of curvilinear and modern shapes, between the black color in the concrete and the traditional white plaster, between facades of black shale and Portuguese sidewalk, between the massive scale volumes and thin sun protect flaps or the long glazed windows.

Marco Guarda Leiria House 17 600x576 Xieira House II by A2+ Arquitectos | Photography of FG+SG

Xieira House II, image courtesy FG+SG

As a result of this exercise was created a typology of family dwelling, this project distinct itself from the others by their discreetly bold presence without never denying the deep roots of their culture.

+ Project facts

Xieira House II
Location: Caranguejeira, Leiria, Portugal

Lot area: 520 sqm
GFA: 350 sqm
Architect: A2+ Arquitectos | Sara Oliveira + Marco Guarda
Photographer: FG + SG | http://ultimasreportagens.com/

+ All images courtesy FG + SG, drawing courtesy A2+

Tags: , , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.