Luftfartstilsynet Norwegian Civil Aviation Authority HQ \ Space Group Architects

• June 23, 2012

Copyright SpaceGroup JeroenMuschCF051599 Total 600x600 Luftfartstilsynet Norwegian Civil Aviation Authority HQ \ Space Group Architects

Norwegian Civil Aviation Authority HQ, image courtesy Space Group Architects | Photo by Jeroen Musch

BUILDING a new headquarter for Luftfartstilsynet is a challenge in creating a place for an uprooted organization, transplanted from Oslo to Bodø, and in doing so, BUILDING a new office CULTURE.

The site, a compact waterfront property, is hidden from its street address by the recently completed NAV building. Exploiting the one story difference between key level and street level, we perforate the NAV building with a tunnel that becomes a programmed (reception) bridge, connecting to the freestanding Luftfartstilsynet. Urbanistically the building completes the urban fabric whilst providing Luftstilsynet with a stand-alone building – connected and free.

Copyright SpaceGroup JeroenMuschCF051735 600x774 Luftfartstilsynet Norwegian Civil Aviation Authority HQ \ Space Group Architects

Norwegian Civil Aviation Authority HQ, image courtesy Space Group Architects | Photo by Jeroen Musch

Our strategy, committed to CULTURE and diversity, extends the entry tunnel to a raised, open level in the building. The canteen is a shared space on level 2, together with special meeting spaces and a course center. This ’openness’, the interface between the city and office, expands the otherwise singular program of canteen to a multiplicitous space for territorialization – reception, meeting, course, lunch, party, retreat space.

Copyright SpaceGroup JeroenMuschCF051268 600x600 Luftfartstilsynet Norwegian Civil Aviation Authority HQ \ Space Group Architects

Norwegian Civil Aviation Authority HQ, image courtesy Space Group Architects | Photo by Jeroen Musch

Triggered by the sight lines of the city, the building is surgically cut, like a diamond, capturing the dynamic light of the north in surprising ways. The resulting form is reminiscent of the evasive form of the Stealth military plane, and the sharpness of folded paper planes. The building morphs from a large, square footprint at the base to a pure, rational office slab – from public to private.

Space Group Level 4 600x429 Luftfartstilsynet Norwegian Civil Aviation Authority HQ \ Space Group Architects

Norwegian Civil Aviation Authority HQ - Level 4 floor plan, drawing courtesy Space Group Architects

The cuts on level 2 and 4, terraces connecting to break-out spaces inside the building, are generous informal spaces for meeting, within the stunning landscape.

Space Group Level 2 600x427 Luftfartstilsynet Norwegian Civil Aviation Authority HQ \ Space Group Architects

Norwegian Civil Aviation Authority HQ - Level 2 floor plan, drawing courtesy Space Group Architects

Luftfartstilsynet Headquarters represents a new definition for the SPEC office building: high design ambition and high environmental standard (LEEDS standard). The status quo for facades in standard office buildings represents a process driven by contractor driven reductionism and excruciating budgets. The ensuing simplification has reduced detailing and ornamentation to a bare minimum. Breaking an unwieldy formulaic approach, we implement 4 strategies for the facade. First, through a 5 step color gradation of the stone, from black to white, we are able to create a building that sits firmly planted on the key, and diminishes vertically. The perception of the building is constantly changing, at times even disappearing. Secondly, to accelerate the movement of the building, the stone sizes change from very large tiles at the base, to small at the top. Next, the treatment of the stone varies, from polished and smooth at the base (human contact), to flamed in the middle portion, and hammered at the apex. And lastly the fenestration, is positioned flush with the stone, compliments the sculptural form of the building and accentuating the flux as it relates to the dynamic physical environment.

+ Project facts

Title: Luftfartstilsynet
Client: Breeze Luft AS, Luftfartstilsynet
Location: Bodø, Norway
Site: Waterfront property, Bodø city center
Area: 6.000m2
Program: Headquarters building for the Norwegian Civil Aviation Authority
Status: First prize 2009, completion 2011
Design: Space Group | https://www.spacegroup.no
Competition team: Gary Bates, Gro Bonesmo, Adam Kurdahl, Fredrik Kjellman, Naofumi Namba, Tim Prins
Project Development team: Gary Bates, Gro Bonesmo, Adam Kurdahl, Anne Wodstrup, Naofumi Namba, Wenche Andreassen, Claudia Laarmann, Geir Vågen, Gesine Gummi, Jens Niehues
Photography: Jeroen Musch

(Nominated for the Norwegian Building Award (Statens Byggeskikkpris) 2012)

+ About Space Group

Space Group (est. 1999) is an architecture and design office based in Oslo, Norway. The office is directed by partners Gro Bonesmo (NO), Adam Kurdahl (DK), and Gary Bates (USA). With a team of architects from around the world (Portugal, Germany, Colombia, Japan, USA, Australia, Denmark, Finland and Norway).

Space Group is an actor in the dynamic critical system of SPACE. Our approach to Architecture and Urbanism is straightforward and effective; process oriented. An open system for change and feedback, research and development – social, architectural, and programmatic.

Space Group is a “network based” office – a broad international intelligence base and compact core that attacks both small and large projects with similar ambition – strategic and inventive, flexible and specific. Space Group represents a collective intelligence where the whole is greater than the sum of parts.

The partners in Space Group are involved in every aspect of each project. The office believes in an intense collaboration, working closely with clients to find unique solutions and strategies.

+ All images and drawings courtesy Space Group

Tags: , ,

Category: Architecture, Civic

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.