PARKPRAXIS \ x architekten

• June 16, 2012

Austria-based architectural firm x architekten recently has completed PARKPRAXIS, which is a country doctor’s practice with in-house pharmacy located in Austria.

x architekten PARKPRAXIS 03 600x799 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS, image courtesy x architekten

x architekten PARKPRAXIS 27 600x827 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS, image courtesy x architekten

Task

Dr. Fehrmann decided to build her new practice in the centre of the lower Austrian community of Kasten. The community’s centre consists of buildings which surround a green park on three sides. On its fourth side, the park opens up towards agricultural fields and meadows. The premises lie on the edge of the park where its green spaces turn into agriculture. Keeping the valuable urban quality of the continuous green space demands a certain concept in which the building is not to be seen as such, so as not to disturb the geographical connection between the two green spaces.

x architekten PARKPRAXIS 02 600x450 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS, image courtesy x architekten

x architekten PARKPRAXIS 05 600x799 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS, image courtesy x architekten

Concept

The overlapping of the practices’ orthogonal, rational room layout with the romantic and free arrangement of the old tree population on the floor plan leads to a geographical penetration between trees and building. The circular tree discs form indentations in the outer shell and round courtyards inside the building. Mirror façades create an additional interconnection between building and park. The park visually doubles in size with its mirror image. The duality between building and nature disappears; the building loses its independent presence and coalesces with its surroundings. This leads to an extension and new interpretation of the green space while at the same time the service infrastructure becomes denser and positively enlivens the community’s centre.

x architekten PARKPRAXIS 08 600x862 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS, image courtesy x architekten

x architekten PARKPRAXIS 38 600x467 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS, image courtesy x architekten

Implementation

The outer façade of the solid single-storey building consists of a curtain wall made of synthetic aluminium composite panels with a reflective stainless steel surface. The building is entered via a circular indentation on the corner. Via the foyer, reception and waiting room, one reaches the circular inner development which runs around the larger courtyard. All of the practice’s rooms lead to the completely glazed gallery with its views and exits to the courtyard. From there, two smaller circular rooms (“subcircle distributors”) develop further rooms. Each one is exposed according to the concept of overlapping rectangular and round forms via circular shapes.

x architekten PARKPRAXIS 15 600x374 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS, image courtesy x architekten

A shady plane tree with three trunks was planted in the big inner courtyard; it being the tree under which Hippocrates had taught his pupils the art of medicine. A small European black pine was planted in the circular concrete entrance area with its swirl finish. The pine’s trunk metaphorically forms the stick around which the Aesculapian snake wiggles, the symbol of human medicine. The remaining tree discs with their gravel surface contrast with the surrounding greenness. Pyramid shaped hornbeams were planted in the two smaller circles. An umbrella bamboo hedge was planted to be used as a shield around the big circle in front of the two consulting rooms and the big south-facing circle includes an existing fruit tree as part of the external design.

x architekten PARKPRAXIS plan 600x740 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS - Floor plan, drawing courtesy x architekten

x architekten PARKPRAXIS section 600x327 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS - Section, drawing courtesy x architekten

x architekten PARKPRAXIS NE ele 600x327 PARKPRAXIS  \ x architekten

PARKPRAXIS - NE elevation, drawing courtesy x architekten

+ Project facts

PARKPRAXIS
Newly built country doctor’s practice with in-house pharmacy

Design: x architekten
Location: Kasten bei Böheimkirchen, Lower Austria
Client: Dr. Regina Fehrmann

Planning data: Constructional data:
Start of planning: October 2010
Floor space: 224 m2
Start of construction: June 2011
Premises: 500 m²
Handing over: January 2012
Built-up area: 252 m²
Construction: masonry mixture
Cubature: 1.059 m³

+ About x architekten
x architekten gruppe klein 600x400 PARKPRAXIS  \ x architekten

DI David Birgmann, Arch. DI Bettina Brunner, Arch. DI Rainer Kasik, DI Max Nirnberger, DI Lorenz Prommegger, image courtesy x architekten

x architekten is a group of committed architects who develop conceptual positions on contemporary architecture through project-related work.

As a mathematical variable, x stands for openness. x demands the plural: the team with its flat hierarchy replaces the professional profile of the architect as lone fighter. The dynamics of a permanent work process oscillating between creativity and (self-) criticism permit the emergence of a quality standard above the capacities of each single member.

The activities of x architekten comprise the full range from housing and office construction, buildings for industry and commerce, shopping and entertainment projects to design and urbanism.

+ All images and drawings courtesy x architekten

Tags: , , ,

Category: Architecture, Healthcare, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.