S Cube Chalet \ AGi architects

• June 21, 2012

AGI AL SAYER CHALLET PAN 071211 008 CLEAN 600x581 S Cube Chalet \ AGi architects

S Cube Chalet, image courtesy AGi architects | Photo by Nelson Garrido

S Cube family chalet is made up of three intertwined beach houses. The owners -two brothers and their sister each with their own families- want to continue enjoying the same exceptional environment in which they grew up, but with complete independency and privacy from each other.

AGI AL SAYER CHALLET 071211 390 CLEAN 600x817 S Cube Chalet \ AGi architects

S Cube Chalet, image courtesy AGi architects | Photo by Nelson Garrido

For these reasons, the design of these three small houses calls for a duplicated program, which maintains privacy, while benefiting from outdoor areas and sea views, by the use of several terraces.

AGI AL SAYER CHALLET 071211 243 600x397 S Cube Chalet \ AGi architects

S Cube Chalet, image courtesy AGi architects | Photo by Nelson Garrido

Architectural solutions proposed by AGi

In order to create private and independent houses for each family -comprising of three young couples with two small children each-, AGi architects have divided the plot into two units, composed of two houses that are mirror images of each other, named S2 and S3. These units are separated by a staircase leading towards the third house, located at the higher level. The third house is positioned on top and across from the two residences, enjoying a large roof terrace with direct views towards the sea. Each of the three houses enjoys an individual outdoor area that is open to the sky, privacy from its neighbor, and extended sea views.

AGI AL SAYER CHALLET PAN 071211 011 600x553 S Cube Chalet \ AGi architects

S Cube Chalet, image courtesy AGi architects | Photo by Nelson Garrido

The highly dense program in the intertwined houses is manipulated to create outdoor spaces which harvest the prevailing winds and enhance their circulation within the courtyards, allowing people to comfortably reside in them. The building is carefully situated to protect its exposure to the sun on the southern façade, whilst increasing shaded space on the northern side to frame views out to the sea as well as create a pleasant outdoor environment.

AGI AL SAYER CHALLET PAN 071211 021 600x804 S Cube Chalet \ AGi architects

S Cube Chalet, image courtesy AGi architects | Photo by Nelson Garrido

The outdoor spaces on the ground floor and the roof terrace of the third house on the upper level are the main distinguishing elements and spaces of this project; from which the three houses are organized around them. They are beach houses designed to optimize and enhance the outdoor experience.

Program

S Cube chalet is developed into three levels:

S2 and S3 houses comprise of mirrored program, occupying two levels:

  • Ground floor. Main bedroom, bathroom, kitchen, living room and a large courtyard open to the sea.
  • First floor. Two bedrooms, bathroom and a terrace with side views to the sea, designed as a playing area for children. Terraces of both houses are visually separated by a grid.

S1 house is developed in two separate levels illustrated below:

  • First floor. Main bedroom, bathroom, kitchen, living room, and a terrace connected to the S3 terrace.
  • Second floor. Two bedrooms, bathroom and a large terrace facing the sea.
AGI AL SAYER CHALLET PAN 071211 002 600x443 S Cube Chalet \ AGi architects

S Cube Chalet, image courtesy AGi architects | Photo by Nelson Garrido

Materials

The flooring, stairs and dividing wall between S1 and S2 are all are cladded using Indian sandstone. Interior walls and ceilings are finished using plaster and paint, whilst handrails are cladded with wood.

The interiors have been designed by AGi architects. All materials used in the S Cube project are locally manufactured. The loose furniture produced by Spanish brands, supplied by Gunni & Trentino.

+ Project facts

Project Name: S Cube Chalet
Type: Residential | 750 m2
Location: Kuwait
Date: 2007-2011
Cost: Confidential
Photographer: Nelson Garrido

Architect: AGi architects
Design Team:
Joaquin Pérez-Goicoechea
Nasser B. Abulhasan
Salvador Cejudo

Architectural team:
Robert A. Varghese
Abdul Hafiz Mohammed
Mónica Marqués
José Ángel del Campo

+ All images and drawings courtesy AGi architects

Tags: , , ,

Category: Architecture, House

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] Architecture: S Cube Chalet by AGi architects: “..S Cube family chalet is made up of three intertwined beach houses..with complete [...]