Blaxland Riverside Park \ JMDdesign

• July 9, 2012

In early June 2012 JMDdesign’s latest project, Blaxland Common Regional Playspace was officially opened. The new regional scale playground and associated kiosk, amenities block and car park were commissioned to expand the recreational opportunities of the Hargreaves and Associates masterplan designed for Blaxland Riverside Park. The park is one of a number of parks that make up Sydney Olympic Parklands.

JMD TZG BlaxlandCommon SydneyOlympicPark D2 18273 600x900 Blaxland Riverside Park \ JMDdesign

Blaxland Riverside Park, image courtesy JMDdesign

JMDdesign conflated the dominant earthforms of cones, cuts and terraces, established by Hargreaves and Associates to design a distinctive new project that maintains a dialogue with its context. A 200m long 3m high earth berm with conical voids and angular slices is the armature for play. It runs parallel to the existing 3 terraces and inverts the language of the existing conical fig mounds. Custom designed and proprietary items are built into and around the dominant earthform and include; a double flying fox, tunnel slides, ground mounted slides, a giant swing, climbing walls, tunnels, a suspended climbing net, a 12m high tree house, a sand pit and a water plaza with 170 jets.

JMD TZG BlaxlandCommon SydneyOlympicPark D2 18024 600x400 Blaxland Riverside Park \ JMDdesign

Blaxland Riverside Park, image courtesy JMDdesign

Play is organized to create a constant flow of play for children with the most active and high energy elements located at the eastern area of the playground and the more passive play at the western edge of the berm where the sand play and water plaza are located. The Tonkin Zulaikha Greer (TZG) designed kiosk and petal roof canopy are located overlooking the water and sand play.

JMD TZG BlaxlandCommon SydneyOlympicPark D1 15768 600x900 Blaxland Riverside Park \ JMDdesign

Blaxland Riverside Park, image courtesy JMDdesign

The new carpark and amenities building are located along the southern edge of the park, on the far side of the large grass common. These are connected to the new kiosk and playspace by a newly constructed axial path as called up in the Hargreaves masterplan.

+ Project facts

Design Team
Principal James Mather Delaney design – Ingrid Mather, Anton James, Kathryn Stewart, Don Kirkegard & Nick Brown.

Sub Consultants
Northrop Consulting Engineers (Electrical, Hydraulic, Structural)
Tonkin Zulaikha Greer (Architects)
Waterforms International
Consulting Coordination (Playground Certifiers)

Construction
Perfection Landscapes
Co-ordinated Landscapes

Total play corridor: 13,500m²
Kiosk building: 70m sq²,
Covered outdoor seating area: approx. 140m²sq
Car park: 142 space
Tree house height: 13.5m tall structure, Structure made from galvanized steel, FC sheeting & stainless steel mesh, sustainably certified hardwood timber
Water play area: 165m² wet disc, 170 water jets
Sand play area: 30m²

+ All images courtesy JMDdesign

Tags:

Category: Landscape

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.