Kee’s Chocolates by slo.vis and et al. collaborative

• August 8, 2012

slo vis architects 03 Interior2 600x400 Kees Chocolates by slo.vis and et al. collaborative

Image courtesy slo.vis & et al. collaborative

Kee’s Chocolates has established itself as a premier destination for chocolate in NYC. After nearly ten years as a neighborhood staple, Kee’s has commissioned Architects slo.vis and et al. collaborative with a complete redesign of the Soho store.

slo vis architects 02 LaserCutDisplayDetail 600x400 Kees Chocolates by slo.vis and et al. collaborative

Image courtesy slo.vis & et al. collaborative

A vertical wood panel system lines one wall from floor to ceiling. A series of offset wooden slats create a continuous texture from the front to the back of the store and provide storage spaces for chocolate boxes, located just behind the display cases. As the wall turns, the pattern continues, however the back substrate of the wood slats begin to disappear allowing light and air to pass through. Five pendant lights illuminate the carefully curated display cases below.

An exposed brick wall on the opposite side leads the customers through the store to the displays.. Refrigerated display cases for chocolates and macaroons are clad in wood panels and laser etched with maps of the surrounding New York neighborhoods.

slo vis architects 00 Exterior 600x900 Kees Chocolates by slo.vis and et al. collaborative

Image courtesy slo.vis & et al. collaborative

slo.vis and et al. collaborative began with several explorations of the design, ultimately finding that minimalism and use of natural materials proved to be a complimentary fit. “The challenge was creating a design that would match the quality of  the chocolate, without overpowering the understated elegance that Kee has established.” says Susan Sloan of slo.vis Architects.

slo vis architects 04 LaserCutCustomDisplay 600x320 Kees Chocolates by slo.vis and et al. collaborative

Image courtesy slo.vis & et al. collaborative

slo.vis was approached by Kee’s Chocolates last year just as slo.vis was beginning construction on a residential project with fellow Brooklyn studio et al. collaborative. Noting the combined strengths of the two studios, slo.vis brought on et al. collaborative as a partner for the Kee’s project.

The use of a city grid as a template allows an additional element of adaptability for future store locations should Kee’s expand.

Manu Garza of et al. collaborative.

slo vis architects 06 Plan 600x776 Kees Chocolates by slo.vis and et al. collaborative

Layout plan, drawing courtesy slo.vis & et al. collaborative

 

slo.vis is a New York based architecture and design studio working within a range of scales. slo.vis’ work includes includes a renovation of The Grace Institute and residential projects in Manhattan and Brooklyn.

et al. collaborative is a Brooklyn based architectural design practice with a strong emphasis on collaborative processes. The studio designs site specific projects with a cross-disciplinary focus. Their work has been featured by Oculus, core77, Fast Company & Wired.

Tags:

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.