My Cousin’s House \ Martin Mostböck

• September 11, 2012

A Single-family residence with garden. 150 m2 living area, terrace, office, carport. House with controlled living space ventilation (passive house).

Martin Mostbock 02 600x899 My Cousins House \ Martin Mostböck

My Cousin's House, image courtesy Martin Mostböck

Martin Mostbock 05 600x899 My Cousins House \ Martin Mostböck

My Cousin's House, image courtesy Martin Mostböck

The residence was designed for doing-it-yourself. Shape, geometry and internal organisation are inspired by the movement of the inhabitants, the sun and the moon. The body and shape of the house are designed on one hand to open up big and broad windows on two facades to the garden to bring in as much light as possible to the living areas. On the other hand the shape helps to shade the house itself when the sun is rising to the zenith and give as much possible shadow to help control natural temperature in the living spaces. Another goal was to get the surrounding nature and the garden “into” the building to make the user feel the seasons, and give the possibility “nearly” to touch the elements (rain, sun, grass, snow, etc.)

Martin Mostbock 03 600x899 My Cousins House \ Martin Mostböck

My Cousin's House, image courtesy Martin Mostböck

Martin Mostbock 09 600x899 My Cousins House \ Martin Mostböck

My Cousin's House, image courtesy Martin Mostböck

+ Project facts

floor area: app. 150,0 M2
planning time: 2004 – 2005
completion: 2010
plot area: 665 m²
building area: 128 m²
building volume: 875 m³
sustainability:
Energy system: gas-calorific value boiler,
Solar collector panels for warm water and heating
Controlled living space ventilation – passive house
terrace, carport, office spaces
budget: app. 225.000.- €
location: Oberpullendorf, Austria

+ All images courtesy Martin Mostböck

Tags: ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.