Edgecliff Medical Centre \ ENTER Projects

• October 2, 2012

ENTER Projects recently have completed the Medical Centre specialising in the treatment of Autistic Children.

EnterArchitecture Interior 01 600x900 Edgecliff Medical Centre \ ENTER Projects

Image courtesy ENTER Projects

At 150sqm, the project was modest in its footprint but sets a clear example of digitally fabricated interiors, and a prototype to see how these projects perform. In early conversations with the client, priorities were quickly realised: 3 radiating treatment rooms, a central reception area, lots of play spaces, soft furnishings like beanbags and excellent visibility – all of which contributed to the genesis for the ideas and space planning that followed.

EnterArchitecture Interior 05 600x616 Edgecliff Medical Centre \ ENTER Projects

Image courtesy ENTER Projects

EnterArchitecture Interior 03 600x900 Edgecliff Medical Centre \ ENTER Projects

Image courtesy ENTER Projects

Design sensitivity was imperative when considering the function of the space and very much influenced the final form. Having a clear understanding of the client’s needs on a day to day basis and moreover the needs of visiting patients, meant practical issues were also of high importance. The way in which the geometry circulates and unfolds not only promotes an atmosphere of calm, rest and relaxation but in severe circumstances, also prevents children from harming themselves on corners: where this space is concerned, right angles are most definitely the wrong angles.

EnterArchitecture Interior 06 600x935 Edgecliff Medical Centre \ ENTER Projects

Image courtesy ENTER Projects

The partnership of light, optics & colour also played a pivotal role in shaping the overall feel of the project. Indirect lighting was used to soften the space with cove lighting providing an additional calming effect. Colours play an important role in shaping our emotions and with this in mind, a fresh & neutral base pallet was chosen with bold colour injections interspersed throughout. Known for its healing properties, a fearless orange shade was chosen for the back feature wall. Soft furnishings complemented the colour scheme with playful Dinosaur design rugs and Fiocco “stocking” chairs by Busnelli.

+ Project facts

Architect:
Enter Architecture
Design Director – Patrick Keane
Designer- Johanna Doerfel

Builder:
Enter Projects
William Keeler

Carpentry
Chris Lain construction

Wall treatments
Robert Mackenzie internal finishes

Lighting
Will Electric

Assistants
Noor ElGewely
Quoc Uong
David Kirkland

Client
Annabel Stuckey
Minnd Foundation

Photography
Brett Boardman

+ All images courtesy ENTER Projects

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Healthcare, Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.